AR står för augmented reality, vilket kan översättas till förstärkt verklighet.
Men för att förstå Cederqvists AR-verk "Amorph real" måste vi först ta ett steg tillbaka och kika på "Att praktisera det osäkra" som helhet.
I utställningen undersöker Åsa Cederqvist teman som tillit, sårbarhet, uppriktighet och utmattning. Det finns ett sökande efter andlighet i hennes verk, och en känsla av lek med det oväntade.
Centralt i utställningen är videokonstverket "Mama Dada Gaga". I videon medverkar Åsa tillsammans med sin dotter Bim och sin parkinsonsjuka mor Barbro. Tillsammans iscensätter de en sorts rollspel som utforskar moderns roll, konstnärens och kvinnans.
Videon kombinerar ett skulpturalt berättande med en önskan om att visa varför hennes skulpturer ser ut som de gör.
– Jag känner att film är mitt favorituttryck. Men oftast tar de flera år att finansiera. Då hinner jag bli rastlös och börjar göra annat också. Så jag är van vid att gå in och ut ur olika medium.
Den skarpsynta noterar att flera av de estetiska element som syns i videon återfinns i utställningssalen – och det är även här som AR-verket kommer in.
I "Mama Dada Gaga" syns bland annat en sorts abstrakt lerklumpsmänniska som krälar omkring. I "Amorph real" kan museibesökaren själv interagera med denna människa på olika sätt.
Åsa Cederqvists arbete är också en sorts kritik mot kommersialismen, som hon kallar för den starkaste kraften i samhället. Kraften som får folk att göra vad som helst. Folk verkar vara beredda att skrika högre och högre för att bli rika och kända.
– Då tänker jag snarare i termer av att man kan börja lyssna på det som inte hörs. Både mellan människor, individer utan röst, träd som susar. Jag tycker det är spännande att tänka att vi bara är en del av allt som lever på jorden.
Hur har upplevelsen på Eskilstuna konstmuseum varit hittills?
– Jättekul. Det är alltid en utmaning förstås. Jag hade ju tänkt att jag inte skulle göra någon utställning i år. Men det har varit jättelyxigt, och här är det som det ska vara: folk här har betalt för att jobba med konst och är därför experter och jätteduktiga på det de gör.
I stipendiepengar mottar Åsa Cederqvist 200 000 kronor. Hela idén med stipendiet är att mottagaren ska använda det för att på ett eller annat sätt fördjupa sin egen förmåga, sitt uttryck och hantverk.
Har du funderat på hur du kommer använda stipendiet?
– Inte specifikt, ännu. Men jag vill resa någonstans och passa på att göra något som jag inte haft möjlighet till, någonstans där det finns en infrastruktur för konstnärligt skapande.
Åsa Cederqvist nämner Brasilien med sin ursprungsbefolkning som en intressant konstnärlig destination, men säger även att hon är intresserad av att volontärarbeta i hopp om att finna inspiration och omstarta sin vanliga arbetsprocess.
"Att praktisera det osäkra" har vernissage lördagen den 21 oktober klockan 14.00. Under vernissagen blir det välkomsttal, stipendieutdelning samt ett samtal mellan Åsa Cederqvist och Astrid Sylwan, konstnär och styrelseledamot i Carl-Axel Valénstiftelsen. Utställningen pågår till och med den 28 januari 2024.