Barbara Kjellström är författare med bakgrund inom reklam- och förlagsbranschen. Tillsammans med kocken Camilla Danlida och matfotografen och kocken Patrik Arneke har hon skapat en kokbok med veganska alternativ till det klassiska julbordet. Här finns recept till bland annat skärgårdsaubergine, juliga vegobollar och griljerad, senapsinbakad kålrot.
– Jag har alltid gillat att äta vegetariskt. För två år sedan mötte jag Camilla på en författarvecka på Fårö. Vi konstaterade att vi båda åt veganskt, började byta recept med varandra och prata om matlagning och skrivande – Camilla är både kock och författare. Sen läste jag någon skriva i sociala medier att "någon borde skriva en vegansk kokbok," och då började vi spåna, säger Barbara Kjellström.
– Vi tänkte: klassisk julmat? Hur sjutton skulle man göra det veganskt? Och då tänkte vi, vad sjutton, vi gör en vegansk julbordsbok med de sju klassiska turerna.
Tillsammans med matfotografen och kocken och Selaöbon Patrik Arneke bildade de sig ett litet team. Patrik Arneke arbetar på Äleby gård utanför Stallarholmen, där de tre kunde jobba och fotografera i storköket och matsalarna.
Hur var det att till sist hålla boken i händerna?
– Det var så kul! Vi har arbetat med en jätteduktig tjej i Falköping som formgivit boken, vi hade ett jättetight samarbete. Jag är själv typograf i botten och har ett litet förlag tillsammans med min man, men nu ville jag fokusera helt på skrivandet och skapandet istället för förlagsverksamheten som tar så mycket tid.
Vart kan folk hitta er bok?
– Den finns i bokhandeln både online och i butik, på förlagets hemsida och biblioteket. Där jag bor i Stallarholmen kommer den finnas på Samverket i Gula Industrihuset. Personligen är jag mycket för återbruk och att försöka tänka klimatsmart, så jag vill rekommendera biblioteket!
Blir det någon uppföljare?
– Ja, vi har redan börjat! Förlaget var så nöjda redan i början av projektet och undrade ganska snart om vi inte kunde göra fler. Nu är vi i full produktion med uppföljaren, "Magic vegan vardagsmat." Efter jul kommer nog folk vilja gå tillbaks till vardagsmaten, och i den boken kommer det att finnas sju recept för varje av de sju veckodagarna, med ett tydligt fokus på att minska matsvinnet.