Skönhet och stolthet men också förtryck och förlust är delar av det samiska arvet, liksom sökandet efter identitet och kampen för det egna språket, religionen och möjligheten till försörjning och utövandet av traditionella näringar som renskötsel, jakt och fiske.
Kunskapen om samernas situation har på senare år fått ett bredare genomslag – men inte i första hand genom opinionsbildning och politik, utan tack vare konst, musik, litteratur, film och tv-serier.
Tomas Colbengtson, uppväxt i den sydsamiska byn Björkvattnet i Tärna, är en av konstnärerna som bidragit till att kasta ljus på den samiska erfarenheten.
– Man blir ju lite av aktivist när man tar fram delar av det, men jag gör det för mig själv och också för släktingar och allmänheten. Jag vill göra det som är vackert också, sägen han.
Tomas Colbengtson blandar många tekniker – grafik, som screentryck, glas och fotografi. Ofta använder han sig av gamla foton, sådana han hittat från sin egen hembygd och sådana han har grävt fram ur det rasbiologiska arkivet.
– Jag är glad över att få ställa ut här, säger Tomas Colbengtson anspråkslöst.
Han är annars internationellt verksam och hans konst är eftertraktad. Almanackan är fullbokad tre år framåt med utställningar i Norden, Europa, Usa och Kanada.
Utställningen öppnar idag, lördag den 29 maj och pågår till 29 augusti.
Mer om Tomas Colbengtson kan man se i SVT:s faktaserie "Det är här det brinner" som visas mellan 9-23 juni.