Kabaré i Kurt Tucholskys anda får premiär i Strängnäs

En kort och tjock Berlinare som försökta stoppa en katastrof med en skrivmaskin. Så har Kurt Tucholsky beskrivits. Nu tillägnas författaren en kabaré i Strängnäs.

Therese Stenshäll och Tommy Hjernerth repterar inför fredags premiär på  ”Jag går på mina händer – en kabaré i Kurt Tucholskys anda” .

Therese Stenshäll och Tommy Hjernerth repterar inför fredags premiär på ”Jag går på mina händer – en kabaré i Kurt Tucholskys anda” .

Foto: Eva Axelsson

Kultur och Nöje2021-09-15 14:46

För på fredag har ”Jag går på mina händer – en kabaré i Kurt Tucholskys anda” premiär på Multeum. Repetitioner pågår för fullt och texterna på scenen är en blandning av Tucholskys egna och nytt material skrivet av Strängnäsbor inom ramen för projektet Stärkta bibliotek. 

Kurt Tucholsky (1890-1935) var en av Weimerrepublikens mest produktiva skriftställare. Artiklar, dikter, kupletter och bokmanus strömmade ur hans skrivmaskin. 

undefined
"Tala, skriva, tiga" var Kurt Tucholskys ledord. I Tyskland är hans författarskap fortfarande stort. Nu uppmärksammas han av Strängnäs kommun där han ligger begravd på Mariefreds kyrkogård.

– Ibland var han tvungen att använda sig av olika pseudonymer för att det inte skulle synas att han skrivit nästan allt i tidningen, berättar Strängnäsföreställningens regissör Kerstin Olin.

Tucholsky samarbetade med Berlins främsta kabaréartister, hans föreställningar var mäkta populära och de hade alltid ett budskap. Med hjälp av humor och satir riktades udden mot nazister och antidemokrater. För Kurt Tucholskys insåg tidigt vad som höll på att hända i landet. Den som följt deckaren "Babylon Berlin" på SVT har koll på stämningarna. 

– Men hans texter är universella. De handlar om att våga stå upp för sin sak och den lilla människans ansvar. Om civilkurage helt enkelt, säger Kerstin Olin.

Therese Stenshäll, Tommy Hjernerth och Bo Lindell står på scenen i kabarén som varvar talad text med sång och musik. Bo Lindell har tonsatt de nyskrivna texterna, musiken till Tucholskys texter finns på en rad tyska inspelningar, tillgängliga bland annat på youtube. 

undefined
Musikern Bo Lindell har tonsatt de nyskrivna texterna. Tillsammans med Therese Stenshäll och Tommy Hjernerth står ha på scenen i kabarén som regisseras av Kerstin Olin.

Runt 1930 blev Tucholskys situation ohållbar i Berlin, han sökte sig utomlands och flyttade slutligen i Sverige. När Hitler kom till makten eldades Tucholskys texter upp på nazisternas bokbål. 

I Sverige bodde Kurt Tucholsky en tid i Hedlandet utanför Mariefred. Där skrev han romanen "Schloss Gripsholm" - en bok som fortfarande lockar många tyskar till Mariefred. 

Intill hans grav i Mariefred har tyska ambassaden satt upp en minnestavla med hans ledord: "sprechen, schreiben, schweigen" - tala, skriva, tiga. Svenska PEN-klubbens årliga stipendium till en förföljd författare bär för övrigt namnet Tucholskypriset.

Kabare´ns nya texterna har skrivits av de lokala författarna Annarella Hedberg, Hans Lundén, Anders Duus och Maria Baumert. 

undefined
I rättssalen. ommy Hjernerth i domarperuk.

Kabarén är cirka 45 minuter lång. Biljetter på tickster.

17/9 Kulturhuset Multeum, Strängnäs

 18/9 Mötesplats Stallarholmen

 22/9 Mötesplats Mariefred 

24/9 Mötesplats Åker

30/9 Goethe-Institutet Stockholm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!