På internationella kvinnodagen 8 mars spelar Kulturföreningen Eskil den gamla komedin "Lysistrate" på Eskilstuna teater. Deras pjäsval kunde knappast ligga mer rätt i tiden - med en pågående rysk invasion av Ukraina.
– Kvinnorna i Grekland har tröttnat på kriget. De är urless på att föda barn som knappt hinner växa upp innan de skickas ut i kriget och dödas, berättar Solveig Lundström, en av skådespelarna och ordförande i Eskil.
För att få slut på våldet kallar Lysistrate samman alla landets kvinnor och uppmanar dem att gå ut i en regelrätt sexstrejk. Lägger inte männen ned vapnen så kan de glömma tumlandet i sänghalmen. En utmaning inte bara för männen, för det dröjer inte förrän allehanda attrapper sålt slut...
Regisserar gör Erland Lundström som understryker att det sannerligen krävs både humor och distans av de män som medverkar i pjäsen. För rejält förnedrade blir de sannerligen när kvinnorna sluter sig samman.
Trots att Aristofanes skrev sin pjäs på versmåttet hexameter flera hundra år före Kristus ljuder den fortfarande väldigt rolig, dråplig, burlesk, ekivok - vad ni vill. Budskapet har stått sig genom årtusendena och är dessutom aktuellare än någonsin just nu.
Eskil, som har ett 25-tal medlemmar, firar 22 år i år och just "Lysistrate" var den pjäs föreningen allra först startade sin verksamhet med år 2000.
– Överskottet har vi genom åren skänkt till en rad olika ändamål. Man kan säga att vi kombinerar kulturskapande, där vi har trevligt själva, med att försöka bidra till något positivt. Överskottet gått till bland annat Frälsningsarmén och barnavdelningen på Mälarsjukhuset. I år går pengarna till Brottsofferjouren i Eskilstuna. Men vi kommer även att insamlingsbössor för Ukraina på plats, säger Solveig Lundström som är ordförande också i Röda korsets Eskilstunakrets.
"Lysistrate" är cirka två timmar lång, spelas klockan 17, biljetterna kostar 100 kronor och kan bokas via 0707-60 33 69 alternativt på mejl christinaboos1@gmail.com.
Den 8 mars, klockslaget är 16, invigs också utställningen "Vi är många - musiker i Eskilstuna" på Eskilstuna stadsmuseum. Som grund för utställningen ligger boken "Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna” som kommer ut senare i vår. Författare är Marie Selander, musiker och kompositör, Frida Herchenröther, artist, låtskrivare och arrangör och Emma Gustafsson, skribent, musiker och sjukhusclown. Tillsammans har de dykt i arkiven och lyft fram Eskilstunas kvinnliga musiker genom tiderna - pianister, jazzbönor, dragspeldrottningar, sångerskor, punkgitarrister, proggband och popprinsessor. Självklart invigs utställningen med just musik och medverkar gör förutom författarna själva också Ingela Karp, Elin Grahn, Mila Thoors, Linnéa Lindbom, Natalie Brandt, och Emma-Karin Maurin.
ABF har satsat på ett digitalt program på kvinnodagen. Via youtube har alla möjlighet att ta del av föreläsningar, sång, musik och dikt.
Olga Persson, ordförande för Unizon med över 130 kvinnojourer, ungdomsjourer och andra jourer mot sexuella övergrepp, fick stor uppmärksamhet för sitt Sommar i P1 2021. På ABF samtalar hon - klockan 12 - med Eskilstunas kvinnofridsutvecklare Sofie Tenser på temat "Flickor och kvinnors (o)trygghet".
En annan av programpunkterna är sång och musik av Angelina Pavanelli, låtskrivare och artist från Eskilstuna. 15.30 ger hon digital konsert från ABF i Eskilstuna.