Augustprisade Osebol by till Biografbaren

På fredag kväll kommer författaren Marit Kapla till Eskilstuna med "Osebol – en föreställning om en by"

Marit Kapla kommer till Eskilstuna med sin föreställning om Osebol by.

Marit Kapla kommer till Eskilstuna med sin föreställning om Osebol by.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Litteratur2019-11-26 10:10

Tillsammans med pianisten Martin Hederos framför författaren en föreställning utifrån texterna i boken "Osebol", som i måndags belönades med Augustpriset i kategorin skönlitteratur. 

Marit Kapla växte själv upp i byn Osebol vid Klarälven i norra Värmland. Boken som nu delar byns namn är ett verk på 800 sidor där Marit Kapla intervjuat så gott som samtliga byns cirka 40 vuxna invånare. Resultatet har beskrivits som ett polyfont körverk, en kör av erfarenheter besläktad med den metod som den vitryska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj använt för sina böcker.

Människors sorg, glädje, oro och humor färgar en mångfacetterad, personlig och levande gestaltning av svensk – och global – nutidshistoria. De specifika livsödena blir till en allmängiltig berättelse om vårt land. En by får representera vår samtid.

"Osebol"  släpptes i april och har mötts av en massiv hyllningskör. Aftonbladet har kallat den "en fantastisk bok, full av liv och dikt" och Expressens recensent skrev "jag är smått skakad över hur bra detta är".

Martin Hederos är precis som Marit Kapla uppväxt i en värmländsk by. Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, men är kanske mest känd som medlem i internationellt erkända The Soundtrack of Our Lives. Han betraktas allmänt som en av våra främsta pianister. Martin Hederos har nu inspirerad av Osebols text skrivit pianokompositioner på temat ”platser”.

I Osebol – en föreställning om en by"  möter Kaplas text Hederos musik.

Biljetter på tickster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!