De förenar mat och litteratur

KÀrlek, svek, och... recept. Nu kommer "RönnbÀr och romantik", en ny bok frÄn feelgood-pionjÀrerna Eva Swedenmark och Annica Wennström.

Eva Swedenmark och Annica Wennstöm Ă€r aktuella med "RönnbĂ€r och romantik", den sjĂ€tte delen i feelgood-serien som kretsar kring en Östersundsfamilj och deras restaurang. Pressbild.

Eva Swedenmark och Annica Wennstöm Ă€r aktuella med "RönnbĂ€r och romantik", den sjĂ€tte delen i feelgood-serien som kretsar kring en Östersundsfamilj och deras restaurang. Pressbild.

Foto: Eva Lindblad

Litteratur2021-01-21 09:50

Litteraturhistorien kryllar av matskildringar. Konstigt vore vÀl annars - hur skulle all vÀrldens författare kunna utesluta nÄgot som utgör en sÄ stor del av livet?

Hur skildringarna ser ut skiljer sig dÀremot Ät och spÀnner över allt frÄn antika gÀstabudsskildringar till Prousts direktkontakt med barndomen via en madeleinekaka, Fritiof Nilsson Piratens överdÄdiga smörgÄsbord eller Torgny Lindgrens fiktiva jakt pÄ den helt felfria pölsan.

Roman och recept

Författarduon Eva Swedenmark och Annica Wennströms "BĂ€r"-böcker (samtliga med bĂ€r i titlarna) nöjer sig inte med att lĂ„ta huvudpersonerna Ă€ta – romanerna innehĂ„ller regelrĂ€tta recept med anknytning till handlingen.

"RönnbĂ€r och romantik" Ă€r den sjĂ€tte delen i familjekrönikan som kretsar kring en Östersundsfamilj och den populĂ€ra restaurangen La Stella. Den första boken, "Smultron och svek" (2005) kom till under en Parisresa. Swedenmark och Wennström Ă„kte till den franska huvudstaden för att skriva en ny deckare, men kom pĂ„ andra tankar.

– Det var vĂ„r i Paris och vi kĂ€nde bara: Nej, det hĂ€r gĂ„r inte ihop med mord och blod. Vi drack rosĂ©vin, Ă„t god mat och började spĂ„na kring den hĂ€r familjen i Östersund, sĂ€ger Eva Swedenmark.

Mat förenar

NÀr första boken kom ut var feelgood-genren inte etablerad i Sverige. Inte heller författarna pratade om boken i de termerna. De sÄg den helt enkelt som en bok om relationer och om hur mat kan förena en familj.

– Restaurangmiljön var jĂ€tteviktig för oss. Maten fungerar ju som ett kitt i familjen: Man trĂ€ffas, Ă€ter och pratar. Kanske sopar man ocksĂ„ en del konflikter under mattan och tĂ€nker att man löser det genom att sitta dĂ€r tillsammans vid bordet.

Just middagsbordet som lÀgereld kan nog mÄnga lÀsare kÀnna igen sig i, tror hon.

– Vi har utgĂ„tt frĂ„n hur det har varit i vĂ„ra egna familjer. Det behöver inte vara de dĂ€r jĂ€ttestora grĂ€len och utbrotten. I stĂ€llet tĂ€nker man kanske: "Det ordnar sig, vi lagar en god middag och sĂ„ fĂ„r vi se hur det blir". Mycket i livet kretsar kring köksbordet, och det kan nog mĂ„nga familjer kĂ€nna igen sig i.

MÄnga kapitel avslutas med regelrÀtta recept. LÀsarna fÄr lÀra sig att laga "Susannes hoppfulla kycklingfiléer med sting", "Marios nyttiga spenatpannkakor" och "Rominas peppande pÀronpaj", till exempel. Konceptet blev sÄ populÀrt att Swedenmark och Wennström 2010 gav ut kokboken "KÀrlek och kÀk ur La Stellas skafferi".

Vardagsrecept

Att som författare vÀva in recept i böckerna krÀver dock inga extraordinÀra matkunskaper, menar Eva Swedenmark. SjÀlv var hon "ganska bra" pÄ att laga mat pÄ den tiden barnen fortfarande bodde hemma.

– Men varken jag eller Annica Ă€r nĂ„gra professionella matlagare. Vi skriver helt enkelt om vĂ„ra egna vardagsrecept som vi sjĂ€lva lagar. Men det Ă€r inga avancerade recept, och sjĂ€lv har jag blivit en jĂ€ttelat matlagare. NĂ€r vi arbetar med böckerna lagar vi dĂ€remot jĂ€ttemycket för att testa recepten och blir kanske lite mat-trötta ett tag, men sedan Ă€r man i gĂ„ng med nĂ€sta bok och blir inspirerad igen!

"RönnbÀr och romantik" ges ut den 14 januari.

Fakta: Eva Swedenmark och Annica Wennström

Gav ut första boken i "bÀr-serien", "Smultron och svek", 2005. De följs av "VinbÀr och vemod", "Hallon och hat", "Lingon och lust", "Hjortron och hjÀrtan" samt "RönnbÀr och romantik".

Har Àven skrivit en rad deckare och ungdomsböcker under pseudonymen Emma Vall tillsammans med Maria Herngren, samt böcker under egna namn.


Fakta: Mer mat i litteraturen

Karen Blixen, "Babettes gÀstabud":

Den franska hushÄllerskan Babette flyr revolutionen för att tjÀna hos tvÄ norska systrar. I Paris var hon kÀnd som den bÀsta gourmetkocken i staden, men i Norge dröjer det 14 Är innan hon till slut fÄr visa vad hon kan vid en middag dÀr den gÀstande puritanska församlingen försÀtts i ett saligt rus.

Marie NDiaye, "La cheffe - roman om en kock":

La cheffe kommer frÄn enkla förhÄllanden i sydvÀstra Frankrike och skickas som 14-Äring till en förmögen familj för att arbeta som hemhjÀlp. NÀr kocken i familjen Äker pÄ semester tar hon över köket och förlorar sig i den kulinariska konsten. Resultatet blir en livslÄng passion för gastronomin.

Torgny Lindgren, "Pölsan":

Byborna i en vÀsterbottnisk by Àr alla pÄ olika vis drabbade av folksjukdomen lungsot. TvÄ inflyttade bybor finner varandra och reser runt i nejden för att smaka den ena pölsan efter den andra. FörhÄllandet till sjukdomen och strÀvan efter att hitta den slutgiltiga, yttersta pölsan Àr romanens drivkrafter.

Gaius Petronius: "Trimalchios gÀstabud":

Petronius (smakdomare hos kejsar Nero) skrev "Satyricon", dĂ€r det kanske mest kĂ€nda avsnittet avhandlar Trimalchios gĂ€stabud – en antik bjudning med de mest osannolika rĂ€tter.

Muriel Barbery, "Smaken":

Pierre Arthens, vĂ€rldens frĂ€mste gastronomikritiker, ligger för döden. Under sina sista timmar söker han desperat efter smaken framför alla andra – det sublima han en gĂ„ng upplevt och aldrig glömt.

Fritiof Nilsson Piraten, "Bock i örtagÄrd":

"Utefter brÀnnvinsglaserna radades de salta sakerna: sju sorters sill, ansjovis i magnumburk, sardeller i kvartskista, kallt stekt flÀsk och fÄgelbon. Följde sÄ Älen, rökt, halstrad eller kokt i geleŽ. Och dÀrefter fogades fat till fat, assiett till assiett som bitar i en inlÀggning, dÀr ljusgröna garnityrblad, Àggröra, gurkor och vita gurkor, rödbetor, sillsallat, röda ostar och ostar i stanniol bildade det granna inslaget i den mera fÀrgtama massan av kallskuret, grisfötter, sylta pÄ kalv och sylta pÄ svinhuvud, korvar, köttbullar och hackbiffar med lök." Den inledande beskrivningen av smörgÄsbordet i matsalen pÄ Hotell Horn i Malmö har givit "Bock i örtagÄrd" en plats i litteraturhistorien.

Marcel Proust, "PĂ„ spaning efter den tid som flytt":

"Det som skÀlver sÄ inom mig kan inte vara nÄgot annat Àn en bild, ett visuellt minne som Àr förbundet med denna smak och försöker trÀnga fram till mig tillsammans med den. Skall det nÄgonsin nÄ upp till mitt klara medvetandes yta, detta fjÀrran minne? Men plötsligt stÄr minnet klart för mig. Det var ju sÄ den lilla kakbit smakade, som tant Léonie brukade ge mig efter att ha blött den i té eller lindblomsté, om söndagmorgnarna i Combray". Ett av de mest kÀnda avsnitten av Prousts roman beskriver hur en tugga av en madeleinekaka tillsammans med en klunk lindblomste fÄr berÀttarens hela barndom att vÀckas till liv.

Kajsa Ingemarsson, "SmÄ citroner gula":

29-Äriga Agnes förlorar sÄvÀl kÀrleken som jobbet pÄ restaurangen och flyr förkrossat till förÀldrahemmet. I det mörkaste ögonblicket fÄr hon ett erbjudande om att bli delÀgare i den nya restaurangen "SmÄ citroner gula", och lÀgger ned sin sjÀl i det nya jobbet.

Joanne Harris, "Choklad":

Vianne Rochers chokladbutik erbjuder choklad som ger invÄnarna i en liten fransk by livsglÀdjen tillbaka. Byns prÀst har dock kÀmpat mot frestelser och sinnliga begÀr hela sitt liv, och Vianne och hennes choklad blir symbolen för allt han rÀds och föraktar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!