Litteraturhistorien kryllar av matskildringar. Konstigt vore vÀl annars - hur skulle all vÀrldens författare kunna utesluta nÄgot som utgör en sÄ stor del av livet?
Hur skildringarna ser ut skiljer sig dÀremot Ät och spÀnner över allt frÄn antika gÀstabudsskildringar till Prousts direktkontakt med barndomen via en madeleinekaka, Fritiof Nilsson Piratens överdÄdiga smörgÄsbord eller Torgny Lindgrens fiktiva jakt pÄ den helt felfria pölsan.
Roman och recept
Författarduon Eva Swedenmark och Annica Wennströms "BĂ€r"-böcker (samtliga med bĂ€r i titlarna) nöjer sig inte med att lĂ„ta huvudpersonerna Ă€ta â romanerna innehĂ„ller regelrĂ€tta recept med anknytning till handlingen.
"RönnbĂ€r och romantik" Ă€r den sjĂ€tte delen i familjekrönikan som kretsar kring en Ăstersundsfamilj och den populĂ€ra restaurangen La Stella. Den första boken, "Smultron och svek" (2005) kom till under en Parisresa. Swedenmark och Wennström Ă„kte till den franska huvudstaden för att skriva en ny deckare, men kom pĂ„ andra tankar.
ââDet var vĂ„r i Paris och vi kĂ€nde bara: Nej, det hĂ€r gĂ„r inte ihop med mord och blod. Vi drack rosĂ©vin, Ă„t god mat och började spĂ„na kring den hĂ€r familjen i Ăstersund, sĂ€ger Eva Swedenmark.
Mat förenar
NÀr första boken kom ut var feelgood-genren inte etablerad i Sverige. Inte heller författarna pratade om boken i de termerna. De sÄg den helt enkelt som en bok om relationer och om hur mat kan förena en familj.
ââRestaurangmiljön var jĂ€tteviktig för oss. Maten fungerar ju som ett kitt i familjen: Man trĂ€ffas, Ă€ter och pratar. Kanske sopar man ocksĂ„ en del konflikter under mattan och tĂ€nker att man löser det genom att sitta dĂ€r tillsammans vid bordet.
Just middagsbordet som lÀgereld kan nog mÄnga lÀsare kÀnna igen sig i, tror hon.
ââVi har utgĂ„tt frĂ„n hur det har varit i vĂ„ra egna familjer. Det behöver inte vara de dĂ€r jĂ€ttestora grĂ€len och utbrotten. I stĂ€llet tĂ€nker man kanske: "Det ordnar sig, vi lagar en god middag och sĂ„ fĂ„r vi se hur det blir". Mycket i livet kretsar kring köksbordet, och det kan nog mĂ„nga familjer kĂ€nna igen sig i.
MÄnga kapitel avslutas med regelrÀtta recept. LÀsarna fÄr lÀra sig att laga "Susannes hoppfulla kycklingfiléer med sting", "Marios nyttiga spenatpannkakor" och "Rominas peppande pÀronpaj", till exempel. Konceptet blev sÄ populÀrt att Swedenmark och Wennström 2010 gav ut kokboken "KÀrlek och kÀk ur La Stellas skafferi".
Vardagsrecept
Att som författare vÀva in recept i böckerna krÀver dock inga extraordinÀra matkunskaper, menar Eva Swedenmark. SjÀlv var hon "ganska bra" pÄ att laga mat pÄ den tiden barnen fortfarande bodde hemma.
ââMen varken jag eller Annica Ă€r nĂ„gra professionella matlagare. Vi skriver helt enkelt om vĂ„ra egna vardagsrecept som vi sjĂ€lva lagar. Men det Ă€r inga avancerade recept, och sjĂ€lv har jag blivit en jĂ€ttelat matlagare. NĂ€r vi arbetar med böckerna lagar vi dĂ€remot jĂ€ttemycket för att testa recepten och blir kanske lite mat-trötta ett tag, men sedan Ă€r man i gĂ„ng med nĂ€sta bok och blir inspirerad igen!
"RönnbÀr och romantik" ges ut den 14 januari.