För att få grepp på läget lusläste hon statistik, utredningar och forskarrapporter. Resultatet har hon sammanställt i en rapp liten bok: ”Hur jämställt är Sverige - tankar från Kalifornien”.
Varför en bok?– För att det var en bok som behövde skrivas. I Sverige pågick (och pågår) många diskussioner om jämställdhet. Ofta var det en aspekt eller en siffra, här eller där, som många refererade till. Jag ville ta reda på fakta och se heheten.
Är Sverige inte är så jämställt som vi tror?– Min slutsats är att Sverige kommit långt, men att mycket arbete återstår. Det finns fortfarande en skillnad mellan hur det borde vara och hur det ser ut. Bara en sådan sak som att 18 procent av kvinnorna i Sverige känner sig otrygga medan motsvarande andel bland män är 7 procent. Och att pojkar fortfarande får mer tid att prata i skolan än flickor.
Hur är det i USA?– Jämfört med USA så har Sverige kommit väldigt långt. Både när det gäller politik och mentalitet. Ett tydligt exempel är hur dyr förskola gör att kvinnor inte arbetar. En amerikansk vän beskrev hur hon och hennes man såg två alternativ: Antingen är hon hemma med barnen - eller så måste hon jobba ihop tillräckligt för att täcka förskoleavgiften. För två barn på heltid kostar förskolan cirka 40 000 svenska kronor i månaden. Hennes man är äldre och har längre utbildning så hon är den som antas tjäna minst. Därför är det hennes jobb som det förhandlas kring. Vad de valde? Hon är hemma med barnen på heltid. Det skulle antagligen vara likadant i Sverige om det inte fanns subventionerad förskola.
Hur har dina uppgifter tagits emot i USA?–Mina amerikanska vänner uppmuntrar mig att översätta boken så att de kan läsa. Det finns ett stort intresse här för jämställdhet. Men sedan vet jag att det är en bubbla runt San Fransisco jag lever i.
Förklara!
– I San Francisco-området finns stort intresse för frågor som handlar om jämställdhet, miljö, gratis sjukvård till alla, med mera. Majoriteten sympatiserar med demokraterna. Mina vänner påminner mig då och då om att jag inte får dra slutsatser om hela USA baserat på hur det är här.
Varför är du i USA?
– Min man fick erbjudande om ett forskningsstipendium på Stanforduniversitetet. Vi tyckte att det lät spännande att bo i Kalifornien en period.
Är du medföljande på heltid?– Nej, jag har aldrig lyckats med det. Först jobbade jag med boken och sedan började jag samarbeta med organisationen Make Equal som är inriktad på jämställdhetsarbete. De ville basera en julkampanj som skulle granska sanningar och myter om jämställdhet på min bok. I december förra året lanserade Make Qqual ett myt-quiz utifrån boken.
Kommer du att skriva mer i ämnet?– Absolut. Det finns som skiljer länderna åt. Ta aborträtten till exmpel. Det är en het potatis i USA och jag har stött på helt andra idéer här än i Sverige. En amerikansk debattör föreslog som lösning på att minska aborterna att pojkar steriliseras när de kommer in i puberteten. Radikalt - absolut, men det skiftar onekligen fokus på ett effektfullt sätt. Från “kvinnors problem” till “mäns ansvar”. Om denna typ av skillnader vill jag skriva på ett humoristiskt sätt.