Eskilstunabandet SE-Quartet har många miljoner streams

Att en instrumental jazzkvartett utan affischnamn som solist lockar mer än fem miljoner lyssnare på Spotify är unikt. Men det är exakt vad det delvis Eskilstunabaserade SE-Quartet har lyckats med.

På lördag den 13 februari ger  SE-Quartet en konsert i Eskilstuna Teater - en föreställning som livestreamas av Eskilstuna kommun under programmet "Digital kulturlördag".

På lördag den 13 februari ger SE-Quartet en konsert i Eskilstuna Teater - en föreställning som livestreamas av Eskilstuna kommun under programmet "Digital kulturlördag".

Foto: Tommy Jonzon

Musik2021-02-11 19:05

Deras låt "Song for Paris" från albumet "Going north" har strömmats drygt 5,3 miljoner gånger. 

Nu kommer uppföljaren. Fredag den 12 februari släpper SE-Quartet singeln "Home" som är ett smakprov på ett kommande album med samma titel. 

Dagen därpå, lördag den 13 februari, ger bandet en livekonsert i Eskilstuna Teater, som streamas direkt till alla som vill på Eskilstuna kommuns Facebooksida. Evenemanget "Digital kulturlördag" pågår hela eftermiddagen och bjuder även på "Alar talar med Fredrik och Henrik Lindström" och musikquiz med RAOL.

undefined
Fredrik Lindström medverkar i programmet "Digital kulturlördag" tillsammans med sin bror Henrik.

SE-Quartets saxofonist heter David Ehrlin. Han är bosatt i Ärla och arbetar till vardags som pedagog vid Strängnäs kulturskola. Dessutom undervisar han vid Åsa Folkhögskolas musiklinje. De övriga medlemmarna är Rasmus H Thomsen, piano, Antti Ojala, trummor och slagverk och Martin Sundström, kontrabas. 

undefined
David Ehrlin från Ärla utanför Eskilstuna spelar saxofoner och basklarinett i SE-Quartet, ett jazzband vars musik streamats av miljoner lyssnare i hela världen.

David Ehrlin berättar om hur SE-Quartet bildades år 2004 i Örebro, där musikhögskolan var den gemensamma nämnaren. 

– Jag hade precis slutat på musikhögskolan, men Rasmus, som är från Danmark var utbytesstudent i Sverige, minns David Ehrlin.

Rasmus H Thomson skulle spela in en skiva som examensarbete, och behövde en saxofonist, en trummis och en basist. David var en av dem som fick frågan och tackade av någon anledning ja. Planen var att de bara skulle spela tillsammans en gång. Men någonting hände.

– Vi har hållit ihop sedan dess och har gjort 130 spelningar i Norden – jazzklubbar, kyrkor, kulturhus och köpcentrum, allt vad det kan vara. Det har varit jätteroligt och det fortsätter att komma ny energi och nya låtar. 

När SE-Quartet släppte sitt tredje album "Going north" tog karriären fart. 

– Vi fick in en låt på världens näst största jazzspellista, "Late night jazz", då var det plötsligt 10 000 personer per dygn som började lyssna.

Låten var "Song for Paris" och den fortsätter att nå ny publik i 90 länder över hela världen.

Instrumental jazz hamnar sällan på några topplistor eller figurerar i underhållnings-tv. I stället sprids musiken mycket just genom olika spellistor, både strömningsplattformarnas egna eller listor som drivs av privatpersoner. Nu hoppas SE-Quartet att låtarna från deras kommande album också ska plockas upp. 

– Men det är det konstnärliga som är det viktiga. Där har vi hittat en känsla i musiken och ett sätt att kommunicera. Vi vet vart de andra är på väg och kan följa. Det gör att jag på saxofon och Rasmus på piano kan ta större musikaliska risker som solister. Vi vet att de andra är stabila. Antti på trummor och Martin på bas, backar upp, säger David Ehrlin.

undefined
SE-Quartet består av Martin Sundström, kontrabas, David Ehrlin, saxofoner och basklarinett, Rasmus H Thomsen, piano och Antti Ojala, trummor och slagverk.

Den trygghet och erfarenhet som finns i gruppen utgör inte bara en stadig grund för den musikaliska kvaliteten och förmågan att improvisera. Det är också en förutsättning för bandets existens. Medlemmarna bor numera på olika håll och har andra liv med familjer och förvärvsarbeten. Det kan ta månader mellan träffarna för repetitioner, konserter och inspelningar. Då finns inte utrymme för någon startsträcka. 

– Många jazzmusiker hoppar runt i olika konstellationer, vi har valt att satsa på att vara ett band och bygga vår egen ton. 

– Det sociala är så viktigt, annars är det inte värt det. Vi bara träffas och så kör vi och så känns det som hemma igen. Bandet är vårt andra hem, precis som titeln på vår nya skiva, säger David, Ehrlin. 

Soundet på den beskriver David som nordisk jazz med inslag av soul, hiphop, gospel, visa och pop. 

– Vi har breddat oss musikaliskt. Vi tar influenser från hiphop på en låt, vi har tagit in en gitarrist på en annan och utmanat oss mer. 

En Eskilstuna-inspirerad låt finns med. Den heter "World Tune", och handlar om Eskilstuna i världen. Den är hyllning till staden, skriven av Rasmus H Thomsen, som har arbetat som pedagog vid Eskilstunas musikskola i flera år. 

– Rasmus är vår stora kompositör, han skriver väldigt mycket, det kommer hela nya låtar hela tiden. Men på det nya albumet har alla för första gången varit med och skrivit låtar. 

Under lördagens livestreamade konsert kommer publiken att få höra flera smakprov från det kommande albumet. Däribland "Home" och "World tune" och så förstås bandets stora hit, "Song for Paris". 

– Musiken är organisk, versionerna vi spelar på lördag är unika. Vi är ju ett jazzband som arbetar med improvisation. Vi hoppas att många vill följa vår stream, säger David Erhlin. 

Digital kulturlördag

Kulturprogram som streamas på Eskilstuna kommuns Facebooksida.

15.00: Alar Talar med Fredrik och Henrik Lindström

Samtalet handlar om brödraskap, samprojekt, hårdrock, föräldrarnas betydelse, covid-19, dialekt och identitet.

16.30: Jazz med SE- Quartet. 

Livestreamad konsert med den delvis Eskilstunabaserade kvartetten som spelar egenkomponerad, instrumental nordisk jazz.  

18.30: Livestreamat musikquiz med RAOL

RAOL består av Roger Andersson, Andreas Isvoosig och Linda Ahlsen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!