Finsk klavervirtuos gästar Flen

På lördag 17 oktober inleds en ny säsong av konsertserien Pianomusik i Flen. Först ut är den finska pianoprofessorn Tuija Hakkila.

Tuija Hakkila inleder säsongen för konsertserien Pianomusik i Flen.

Tuija Hakkila inleder säsongen för konsertserien Pianomusik i Flen.

Foto: Pressbild

Musik2019-10-16 11:57

Tuija Hakkila är en internationellt hyllad och mångsidig artist, som är verksam både som solist, kammarmusiker, masterclasslärare och festivalarrangör samtidigt som hon också är professor vid Sibeliusakademien i Helsingfors. 

Tuija Hakkila har fått stor uppmärksamhet världen över för sina inspelningar och konserter där hon spelar kompositioner av Mozart, Beethoven, Schumann på tidstrogna instrument. 

När Tuija Hakkila kommer till församlingshemmet i Flen får publiken uppleva just det. Till föreställningen har ett unikt svenskbyggt hammarklaver från 1800-talet lånats in. Det är 2,5 meter långt och är ett orginalinstrument från 1838 byggt av svenske klavermästaren Pehr Rosenwall i Stockholm.

Den virtuosa Tuija Hakkila kommer även att spela på den moderna konsertflygeln som finns i Flen församlingshem. Då framför hon  musik av Johannes Brahms och Luciano Berio.

Programmet  domineras av så kallade “bagateller”. Med detta avses korta och koncentrerade stycken. Både Schumanns i sina  många småstycken och Brahms i sina sena opus, hade inspirerats av den småskalige Beethoven. 

På programmet finns även mer monumentala verk, spm Beethovensonaterna ”Waldsteinsonaten”. Dessa betraktas som oerhört tekniskt utmanande för pianisten. 

Ett annat exempel ur programmet är Luciano Berios "Sequenzan" - ett stycke skapat på 1900-talet som ett försök att kartlägga musikens gränser och pianots potential. 

Konserten i Flens försmlingshem startar 13.00. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!