Sånger från djupet om sjöhästar, maneter och krabbor

Koll på att världens största val är större än en gympasal? Eller hur svårt det är att rida på en sjöhäst?

"Bebispoddens" Micaela Gustafsson och slagverkaren Mikael Lönnbjer gör barnföreställningar tillsammans. Nu ger de ut albumet "Undra sa flundra" med låtar från havets djup. Bilden från "Konsäärt"

"Bebispoddens" Micaela Gustafsson och slagverkaren Mikael Lönnbjer gör barnföreställningar tillsammans. Nu ger de ut albumet "Undra sa flundra" med låtar från havets djup. Bilden från "Konsäärt"

Foto: Karina Süptitz.

Musik2020-05-15 11:00

På nya skivan "Undra sa flundra" kommer både osynliga maneter, balettdansande krabbor och pigga spiggar till tals. Allt till tonerna från en klingande marimba. Bakom sångerna, som vänder sig till förskolebarn, återfinns "Bebispoddens" grundare Micaela Gustafsson och Mikael Lönnbjer, slagverkare bosatt i Strängnäs.

Tillsammans har de skrivit ett knippe havsinspirerade låtar med musik influerad av både jazz, pop och blues. Båda har bakgrund som musiker och har tillsammans tidigare gjort en rad musikföreställningar för barn på förskolor och bibliotek.

Sången och musiken till "Undra sa flundra" kom till i ett ständigt utväxlande av ljud.

– Mikael mejlade ljudbakgrunder till mig och sedan hittade jag på texter och melodier. Rätt snart bestämde vi oss för att enbart använda marimba till inspelningen av låtarna. Ljudet påminner om en undervattensvärld. Och jag tycker det är väldigt roligt att skriva utifrån djurperspektivet. Om mänskliga problem, men med djur som huvudpersoner, säger Micaela Gustafsson som redan i unga år vande sig vid tanken att fiskar kan och vill göra sig hörda...

– Vi hade en stor mal i ett akvarium när jag växte upp. När den blev riktigt upprörd så pep den faktiskt!

På "Undra sa flundra" finns både ett otursförföljt sjöodjur, Kajsa krokodil och en haj - förutom titelflundran själv.

Mikael Lönnebjer är klassiskt utbildad slagverkare och spelar på allt från traditionella instrument via folkmusikens olika handtrummor till krukor och vattenkannor i egenkomponerad musik. Han är medlem i världsmusikgruppen Raa och har i mer än 15 år han framträtt för barn och utvecklat interaktiva föreställningar - och dessutom tillverkat egna instrument till sina framträdanden.

Marimban beskriver han som en stor xylofon som inte är så van vid att få uppmärksamhet.

– Till en början hade vi tänkt oss att ha gitarr och en del andra instrument med på skivan. Men under arbetets gång landade vi i att en ensam marimba var helt rätt.

Vad ska man tänka på när man gör musik för barn?

– För min del är det ingen skillnad. Jag gör musik som jag själv tycker om. Man ska helt enkelt tänka på samma saker som när man gör musik och spelar för vuxna. Men barn ger en ärligare respons och gäspar direkt om de inte tycker det är bra.

Albumet "Undra sa flundra" släpps fredag den 15 maj. I juni kommer ytterligare en barnpodd signerad Micaela Gustafsson: "Trotspodden".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!