Mormor väcks till liv av bortglömd författare

Jessica Haas Forsling söker sin judiska identitet i den djupt personliga och okonventionella dubbelbiografin "Främmande fåglar: Jascha, mormor och jag".

Jessica Haas Forsling (född 1986) är litteraturvetare och journalist. "Främmande fåglar" är hennes första bok.

Jessica Haas Forsling (född 1986) är litteraturvetare och journalist. "Främmande fåglar" är hennes första bok.

Foto: Kajsa Göransson

Recension2022-11-09 06:55
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Biografi

Jessica Haas Forsling

Främmande fåglar: Jascha, mormor och jag

Norstedts

Jessica Haas Forsling läser en gammal tummad bok från 1944 medan hennes mamma ligger döende i cancer. Boken är ett arv efter mormor Ruth som kom till Sverige 1938 som flykting från Nazityskland. Jascha Golowanjuk? Haas Forsling har aldrig hört talas om författaren, men hon grips djupt av boken. Hennes dotter konstaterar senare att Golowanjuk blivit en dammsugare som har sugit upp mamma.

Boken som Jessica Haas Forsling läser, "Främmande fågel", är den avslutande delen i en självbiografisk trilogi som kom ut i Sverige under krigsåren. I centrum står den judiske flyktingen Josef; född i en utfattig familj i Odessa i det ryska imperiet. Pojken är musikalisk och genom en rad välgörare får han studera vid konservatoriet i Moskva. Revolutionen avbryter studierna och Josef tvingas på flykt till Europa.

Jessica Haas Forsling beskriver hur läsningen drabbar henne fysiskt: "Men i korta stunder vid mammas sängkant strömmar blodet till. Jag sveps iväg från dödens väntrum tillbaka till tiden när en främmande identitet sökte sin plats och Ruth formade det nya livet för sig själv och sin familj i Stockholm."

Golowanjuk sjunger mormor Ruths historia till liv. Genom Golowanjuk får Jessica Haas Forsling tillgång till sin egen identitet. "Främmande fåglar" blir ett slags hybrid mellan en utlämnande skildring av författarens sökande efter arv och identitet och en biografi över mormor Ruth och Jascha Golowanjuk.

Läsarna älskade Golowanjuks romantiska och spännande berättelser i exotiska miljöer, medan kritiker och kulturelit avfärdade dem som "underhållningslitteratur". Kanske har tiden kommit ifatt honom? Kanske är vi i Sverige först nu redo att läsa om vårt eget arv av antisemitism, homofobi och främlingsfientlighet?

Jessica Haas Forslings debut är en engagerande berättelse. Arkivarbetet är solitt och författaren har varit noggrann i researchen, men valt att låta fantasin ge liv och tankar till människorna. Hon lämnar det akademiska uppräknandet av biografiska fakta och gestaltar i stället scener med huvudpersonerna. Författaren skapar levande människor av minnesfragment och arkivfynd. Det blir ett svindlande möte med fyra generationer judar i Sverige.

Fotnot: Per Eneruds bok om Jascha Golowanjuk, "Det snöar i mitt hjärta", kom ut hösten 2021.