NÀr vi blivit hÀlsade vÀlkomna och visade till vÄrt bord blir hela Krogpatrullen paff av hur stort matutbudet i menyn Àr.
Glöm avskalade matsedlar med sĂ€songsmĂ€ssiga rĂ„varor och bara ett fĂ„tal rĂ€tter â pĂ„ Basmati kan man blĂ€ddra genom sida efter sida av spĂ€nnande bengaliska matrĂ€tter för enkla priser, indelade i massor av underkategorier.
HÀr finns Tikka Masala-rÀtter, Balti-rÀtter och Korma-rÀtter. Det finns hela sidor tillÀgnade grönsaksrÀtter, grillrÀtter, fisk- och skaldjursrÀtter. För dem av oss som inte Àr skolade i de indiska och bengaliska köken Àr varje sida i menyn som en skatt av gastronomiska möjligheter, och bÀst som man sitter dÀr och försöker bestÀmma sig blir man avbruten en servitör som dundrar in och förser grannbordet med rykande fat av vitlöksdoftande hÀrligheter.
KÀnslan: Vad Àr det dÀr? Vi vill ocksÄ smaka!
För den som Àr rÄdvill finns det (sjÀlvsÀkert nog av restaurangen) en hel sida i matsedeln tillÀgnad kökets rekommendationer. Vi bestÀmmer oss för att göra valet enkelt och uteslutande bestÀlla frÄn denna del. Basmati Àr enligt Tripadvisor den bÀsta restaurangen i Eskilstuna sett till stadsbornas egna betyg, sÄ ett urval av restaurangens egna favoriter borde bli en bra grund att bedöma stÀllet pÄ.
Eskilstunaborna och Basmati-gÀnget har bra smak.
Den mat som bara nÄgra minuter efter bestÀllning bÀrs in Àr som en kÀftsmÀll, en explosion. Man Àter ju Àven med ögonen, och till skillnad frÄn liknande etablissemang som serverar varma högar i frigolitlÄdor Àr varje rÀtt omsorgsfullt (om Àn mycket enkelt) presenterad pÄ vackra fat. Krogpatrullen gör inga försök att bestÀlla enligt det klassiska trerÀttersformatet, utan hugger direkt in pÄ de olika varmrÀtterna.
Basmatis lamm- och auberginegryta (165:-) Àr som en tröstande kram efter en arbetsdag fylld av utskÀllningar och missade deadlines. Lammet smÀlter i munnen och har en fin hetta, men det Àr efter auberginebitarna vi finner oss fiska med störst aptit. Denna svÄrtillagade grönsak serveras sammetslen, smörig och alldeles ljuvlig. SÀrskilt nÀr den Àr uppskopad pÄ en bit nybakad vitlöksnaan (35:-).
DÀr lammgrytan Àr len, het och kryddig Àr motsvarande Acharikyckling (159:-) syrlig, frÀsch och frisk. Trots att de tvÄ rÀtterna ser identiska ut kunde smakprofilerna inte vara mer olika. Kycklingkuberna Àr pÄ nÄgot sÀtt bÄde möra och behagligt fasta pÄ samma gÄng. Grönsakerna har en krispighet som liksom briserar i munnen och fÄr oss att himla med ögonen. Ingen sönderkokt sörja hÀr, inte.
De stora rÀkorna i Basmatis Narikel Chingri (169:-) Àr saftiga och milda. Serverade i en gryta med kokosmjölk, ingefÀra, cashewnötter och mandlar Àr det den rent kryddmÀssigt mest ömsinta av rÀtterna vi provar. Ett bra val för besökare som Àr lite blyga inför stark mat (och som inte sett för mÄnga dokumentÀrer om fiskeproblem).
Den bÀsta maten kommer dock frÄn grillen.
Basmatis mixgrill (179:-) för tankarna till en rykande bengalisk eld. Den kommer in pÄ ett gjutjÀrnsfat under en aggressiv rökpelare, sÄ het att den ser ut att kunna sjÀlvantÀnda nÀr som helst. HÀr finns tandoorimarinerad kyckling- och lammfilé, samt generöst med de stora rÀkorna vi redan smakat i grytan men som passar Ànnu bÀttre hÀr. Det Àr grönsakerna pÄ tallriken som överraskar mest. SÀrskilt den strimlade kÄlen smakar faktiskt barnsligt bra, karamelliserad, söt och dold under det bengaliska köttet.
SÄ vad dricker man till allt det hÀr?
I vinparningens vÀrld brukar man tala om kontraster eller likheter. Basmati har ingen enorm vinlista, men ett glas tyskt Riesling (90:-/glas) med sin lÀtta restsötma bryter av fint mot alla kryddiga inslag i maten.
Efter middagen Àr vi egentligen för mÀtta för dessert, men kan inte lÄta bli att prova en Kulfi med saffran och kardemumma (55:-). TyvÀrr Àr denna indiska glass kvÀllens enda besvikelse, helt befriad frÄn smak.
Trots vÄr totala kÀnsla av mÀttnad efter desserten sneglar vi nyfiket pÄ all mat som fortsÀtter rulla ut ur köket. I all sin enkelhet Àr Basmati en plats för komfort och en avslappnad matupplevelse. NÀr vi lÀmnar restaurangen ser vi redan fram emot nÀsta besök.