Året var 1972 och musikalen "Sugar" hade nyss haft Broadwaypremiär, en uppsättning baserad på 1959 års filmkomedi "I hetaste laget" med Marilyn Monroe, Tony Curtis och Lack Lemmon i huvudrollerna. Berättelsen kretsar kring saxofonisten Joe och basisten Jerry som råkar bli vittnen till ett maffiarelaterat mord, och som söker skydd utklädda till kvinnor i en tjejorkester på väg mot Florida. Problemen börjar när Joe blir romantiskt intresserad av huvudsångerskan i orkestern, och hotet om maffians våld plötsligt blir verkligt...
50 år senare (nåja, 49) återupplivade Scenknuten under lördagskvällen denna klassiska story inför en fullsatt (!) Eskilstuna teater. I regi av Johan Briggert bjöd denna väloljade ensemble sin publik på en både rolig, fartfylld och framför allt musikalisk show.
Scenknutens tolkning av "Sugar" är lång – tre timmar, inklusive paus. Storyn utvecklas långsamt i första akten, lite för långsamt, och det kommer ibland nästan i vägen för det geniala i hela produktionen: alla musiknummer. Det märks i den proffsigt framförda musiken att Scenknuten har jobbat i två år med "Sugar" (pandemin tvingade, likt allt annat, orginalpremiären att skjutas upp). Om den humoristiska hörnstenen i historian "Sugar" ibland känns grund – killar utklädda till tjejer, vad tokigt! – så är det ingenting som står i vägen för Scenknutens fantastiska framförande av materialet. Faktum är att det under den största delen av musikalen känns helt bortglömt att människorna på scenen medverkar i en ideell scenförening, och inte i någon stor, professionell teater.
Varje nytt musiknummer är lite bättre än det senaste. Scenografin, rekvisitan och kostymerna är vackra, och i storyn finns ögonblick som lockar både publikens unga och gamla till skratt – ingen liten bedrift, då det i teatern fanns både barnvagnsburen och rullatorbrukande publik. Orkestern spelar så bra att man nästan glömmer bort dem, så sömlöst smälter de in i bakgrunden på scenen.
Scenknutens "Sugar" rekommenderas till alla som vill ta en paus från skärmtittandet och låta sig svepas med till ett glamoröst Chicago, ett soldränkt Florida, och för en stund förlora sig i swingmusikens numera bortglömda värld.