I veckan som gick visades andra delen av Uppdrag gransknings program "Sverigefakturorna". Där avslöjas hur en bolagsgrupp bestående av fem företag med säte i London sålt förbrukningsvaror till extrema överpriser. Bland köparna finns hundratals svenska kommuner.
Företagens säljare har, med aggressiva metoder och lockbeten i form av presentkort på bland annat Systembolaget och SF Bio, sålt bland annat plastpåsar, våtservetter och vägsalt. Vägsaltet, en vara som vanligtvis kostar runt en krona kilot, har marknadsförts som issmältningsmedel och sålts för 165 kronor kilot.
Sammanlagt 216 kommuner och 140 kommunala bolag har under 14 års tid handlat för över 55 miljoner kronor. Varor som egentligen borde ha kostat i storleksordningen fem miljoner kronor.
Ett av de kommunala bolag som blivit lurade är Eskilstuna Strängnäs energi och miljö som mellan oktober 2016 och februari 2017, i fem omgångar, köpte våtservetter för drygt 90 000 kronor av företaget Genlite Search.
Enligt Mats-Erik Olofsson, vd på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö, används våtservetterna för rengöring i samband med svetsning av fiber. Styckpriset har legat på nio kronor, en prisökning på 900 procent jämfört med den krona de vanligtvis kostar.
– Det är klart att vi känner oss lurade på det här, det är inget att sticka under stol med. Jag försvarar inte det här på något sätt, men det är klart att det känns tråkigt att vi blir lurade till att köpa ett antal omgångar innan vi kom på det och satte stopp.
Tillvägagångssättet som Mats-Erik Olofsson beskriver känns igen från Uppdrag granskning.
Den ansvarige för inköp av, i det här fallet, våtservetter, kontaktades direkt av en av företagets säljare. Denne försökte även locka med att en viss procent på köpesumman skulle tillfalla inköparen i olika former av gåvor och presentkort.
Mats-Erik Olofsson säger dock att det inte finns någon misstanke om mutbrott gentemot den egna personalen.
– Det var deras taktik, så även hos oss. Sedan att det blev ytterligare fyra leveranser innan det här gick till nästa chefsnivå och vi satte stopp är inget vi är speciellt nöjda med, säger han.
Efter programmet har Eskilstuna Strängnäs energi och miljö satt i gång ett arbete med att genomlysa hur det kunde gå fel och vad man kan göra i framtiden för att undvika att liknande händelser upprepas.
– Det finns varningslistor och vi har tydliga attestregler. Eftersom vi har jobbat med de här frågorna tidigare känns det lite extra surt att det slinker igenom. Vi håller på och tittar på hur man snabbare kan analysera och sätta stopp för sådant här. Vi genomlyser nu detta, för det här är viktigt.