Unik textil ställs ut i domkyrkan

Ett åtta meter långt tygstycke från medeltiden med berättelsen om Jesu lidande, död och uppståndelse ställs just nu ut i Strängnäs domkyrka i form av Fogdöbonaden.

Fogdöbonaden är en åtta meter lång broderibonad, ett textilt altarskåp, där historien om Jesus sista tid i livet berättas.

Fogdöbonaden är en åtta meter lång broderibonad, ett textilt altarskåp, där historien om Jesus sista tid i livet berättas.

Foto:

Strängnäs2019-09-17 15:40

Eva Wesslén, som gjort utställningen, presenterar Fogdöbonaden som ett textilt altarskåp.

Bonaden är från slutet av 1400-talet och cirka åtta meter lång och en meter bred. Nu hänger en fotokopierad version av den i full skala i Strängnäs domkyrka, nere vid koret i ett smalt utrymme vid södra långväggen. Den liknar nästan en filmremsa.

– Den är unik, det finns inte så många av dessa medeltida bonader bevarade längre. Textila material är svåra att spara över tid och de går lätt sönder. Många har också försvunnit genom historien, säger Eva Wesslén.

Hon är en verklig eldsjäl verksam i Föreningen Vårfruberga kloster som står bakom utställningen. Det var i Vårfruberga klosterkyrka som bonaden troligen en gång hängde, menar Wesslén.

Idén till att göra något om bonaden dök upp redan 1991. Vid den tiden var hon involverad i arkeologiska utgrävningar vid Vårfruberga klosterruin i Fogdö utanför Strängnäs. Hon kontaktade en historiker vid Historiska museet och började sondera.

I nära två år har hon arbetat med utställningen. Skrivit texter, tagit fram bilder, haft kontakt med historiker och gjort en liten pamflett. I söndags var det invigning i domkyrkan med inbjudna gäster.

– Det här är ju en så gammal grej från just det här området som säger något om tiden. Jag är folkbildare, jag vill lära andra vad mycket fint det finns och upplysa om vårt kulturarv. Mest har det blivit om fornlämningar där jag har guidat, säger Eva Wesslén.

Hon jämför bonadens tillkomsttid med den populära tv-serien ”Game of Thrones” för att folk bättre ska förstå hur det var i Norden på 1400-talet.

– Likheten med i dag är också slående, vilka som bestämde, hur rikedomarna fördelades. Att det fanns en så påkostad bonad i ett kloster säger ju någonting om hur resurserna var koncentrerade till kloster och kyrka då.

– För dem som skänkte pengar till bonaden, det styrande skiktet, var det viktigt med det religiösa, att kunna köpa sig en snabbare passage genom skärselden. Sånt är det ju ingen som gör i dag, säger Wesslén och skrattar. Men det var en statusgrej också.

Bonaden hittades 1876 på altaret i Fogdö kyrka av folklivsforskaren Nils Månsson Mandelgren som räddade den till kyrkomuseet i Strängnäs. Numera förvaras Fogdöbonaden på Historiska museet i Stockholm men den ägs av Vårfruberga-Härads församling.

Utställningen om Fogdöbonaden pågår till den 6 oktober.

Fogdöbonaden

Cirka åtta meter lång och en meter bred bonad med ett heltäckande broderi i tvistsöm gjort i färgat yllegarn på oblekt linneväv. Motivet är Jesu lidande, död, och uppståndelse följt av några helgonbilder fördelat på 15 bilder. Troligen har ytterligare cirka tio bilder funnits från början.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!