William Spetz tar fram sina fulaste sidor

"Tore" Àr William Spetz egen mörka komediserie om killen Tore, som flyr in i alkohol, knark och sex för att undkomma sin sorg.
–Jag har försökt ta fram mina allra fulaste sidor som jag har Ă€gnat mitt liv Ă„t att försöka dölja, sĂ€ger han inför premiĂ€ren pĂ„ Netflix.

"Jag tycker det allra mest spÀnnande Àr nÀr man försöker hitta komiken i tragiken och sorgen. Det gÄr jag i gÄng jÀttemycket pÄ", sÀger William Spetz.

"Jag tycker det allra mest spÀnnande Àr nÀr man försöker hitta komiken i tragiken och sorgen. Det gÄr jag i gÄng jÀttemycket pÄ", sÀger William Spetz.

Foto: Anders Wiklund/TT

Tv2023-10-23 08:13

27-Ärige Tore bor fortfarande hemma hos sin pappa Bosse och jobbar pÄ pappans begravningsbyrÄ. Han vÀgrar envist att lÀmna boet, trots att Bosse försöker förmÄ honom att flytta hemifrÄn och börja leva sitt eget liv.

Men sÄ rÀmnar Tores trygga och stagnerade vÀrld nÀr Bosse plötsligt dör i en olycka.

PÄ dagarna gÄr han till jobbet som om inget hÀnt. PÄ nÀtterna söker sig den oskuldsfulle Tore ut i nattlivet och börjar för första gÄngen i livet experimentera med sprit, droger och riskfyllt sex.

– PĂ„ ett sĂ€tt sĂ„ Ă€r det ju en serie om sorg och pĂ„ ett sĂ€tt sĂ„, nĂ€r jag började skriva sĂ„ mĂ€rkte jag att det hĂ€r Ă€r ocksĂ„ en serie om icke-sorg. AlltsĂ„ om att undvika sorgen och att vĂ€rja sig och att kĂ€mpa mot den smĂ€rtan, sĂ€ger William Spetz.

NÀr han skrev och spelade Tore har han försökt framstÀlla en krisande mÀnniska sÄ Àrligt och osmickrande som möjligt, förklarar han.

– Det Ă€r lĂ€tt att liksom vara snĂ€ll och duktig nĂ€r man mĂ„r bra. Men om den man Ă€lskar mest tas ifrĂ„n en – det Ă€r i den smĂ€rtan som man definieras pĂ„ riktigt. Jag har försökt ta fram saker som jag kanske skĂ€ms över, men det har varit kul.

Tydliga kontraster

Mycket Àr tack vare den norska regissören Erika Calmeyer, berÀttar Spetz. Hon tog ut svÀngarna med serien och fick honom att spela med stora kÀnslor.

Erika Calmeyer jobbade med tydliga kontraster mellan den sobre dag-Tore pÄ begravningsbyrÄn och den kaotiske natt-Tore pÄ gayklubb, förklarar hon.

– Jag ville sĂ„ mycket som möjligt ha den hĂ€r hĂ€ftiga energin, fĂ€rgerna och karaktĂ€rerna. Det Ă€r det jag Ă€lskar med det hĂ€r universumet, att det Ă€r sĂ„ mĂ„nga olika starka karaktĂ€rer. Utmaningen var att binda ihop allt till ett eget "Tore"-universum, sĂ€ger Erika Calmeyer.

Det Àr skÄdespelarveteranen Peter Haber som spelar pappa Bosse. En nyckelroll, trots att en sopbil skriver ut honom ur handlingen redan i första avsnittet.

– Vi pratade om att vi behöver nĂ„gon som verkligen förkroppsligar den varma fadersfiguren, sĂ„ att man förstĂ„r vad Tore förlorar nĂ€r han vĂ€l gör det. Och nĂ€r vi trĂ€ffade Peter första gĂ„ngen och han spelade en scen med oss var han helt magisk direkt, sĂ€ger Spetz och fĂ„r medhĂ„ll av Calmeyer.

Peter Haber sjÀlv blir glad av att höra det.

– AlltsĂ„ jag har ju sjĂ€lv inte sett serien, men det Ă€r ju vĂ€ldigt skönt att höra att det fungerar pĂ„ det sĂ€ttet. Att den faderliga kĂ€rleken blir tydligt i början, sĂ€ger han.

"Var underbart"

Att ta en paus frÄn pensionÀrslivet för att spela in "Tore" var en hÀrlig upplevelse, berÀttar han.

– Det var underbart att spela in med sĂ„ unga begĂ„vade mĂ€nniskor som William, och Sanna Sundqvist och en fantastiskt lyhörd regissör, sĂ€ger han.

Via Netflix har "Tore" en vÀg ut till miljontals potentiella tittare över hela vÀrlden. Samtidigt Àr tv-jÀtten notoriskt osentimental nÀr det gÀller att skrota satsningar som inte levererar. Och efter nÄgra Ärs guldrusch Àr den strömmade tv-vÀrlden i gungning.

– Vi Ă€r glada för att vi gjorde serien för ett Ă„r sedan. Det Ă€r inte sĂ€kert att "Tore" hade fĂ„tt existera med det tv-klimat som Ă€r nu. Är den rolig eller sorglig? Det Ă€r inte vĂ€rldens lĂ€ttaste serie att placera, sĂ€ger William Spetz.

Fakta: "Tore"

Är en dramakomedi i sex avsnitt skapad och skriven av William Spetz. Regissör Ă€r Erika Calmeyer, som tidigare har varit med och regisserat "Young royals" bland annat.

I rollerna syns förutom William Spetz bland andra Sanna Sundqvist, Peter Haber, Hannes Fohlin, Victor Ivån och Carlos Romero Cruz.

Har premiÀr pÄ Netflix 27 oktober.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!