SjukvÄrden kan inte stÄ och falla med övertidsarbete

Dagens sjuksköterskor Àr inte moderna Florence Nightingales. Att jobba i vÄrden Àr inte ett kall som de Àr beredda att ge upp resten av livet för.

Dagens sjuksköterskor Àr inte moderna Florence Nightingales. Att jobba i vÄrden Àr inte ett kall som de Àr beredda att ge upp resten av livet för.

Foto: Anne-Lie Andersson

Ledare2024-04-26 16:15
Detta Àr en ledare. StrengnÀs Tidning Àr en liberal tidning.

Klockan 16 pĂ„ torsdagen var konflikten mellan VĂ„rdförbundet och samtliga regioner samt fyra kommunala bolag i Stockholm ett faktum. 63 000 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker pĂ„ sjukhus och vĂ„rdcentraler i hela Sverige gick ut i blockad. 

I Sörmland omfattas 1 500 medlemmar, som inte lĂ€ngre kommer att arbeta övertid eller mertid. NĂ„gra nya anstĂ€llningsavtal kommer inte att tecknas.

Övertid i vĂ„rden kan inte alltid undvikas. En operation kan visa sig vara mer komplicerad Ă€n man trodde. Den tog dĂ€rför lĂ€ngre tid Ă€n berĂ€knat. I det lĂ€get stannar personalen kvar. Det Ă€r en del av jobbet. 

Det som fĂ„tt VĂ„rdförbundet och dess medlemmar att ilskna till Ă€r nĂ„got annat: ”VĂ„ra yrkesgrupper jobbade omkring tre miljoner timmar övertid förra Ă„ret, var tredje medlem jobbar regelbundet övertid. Det visar tydligt pĂ„ systemfelet i svensk hĂ€lso- och sjukvĂ„rd,” sĂ€ger förbundets ordförande Sineva Ribeiro, som kallar det ett överutnyttjande av medarbetarna.

Och regionernas svar pĂ„ blockaden ger VĂ„rförbundet rĂ€tt. VĂ„rden klarar inte hela sitt uppdrag under blockaden. 

”SjukvĂ„rdens resurser kommer att behöva koncentreras till akuta operationer och behandlingar för att undvika fara för liv och hĂ€lsa,” konstaterar exempelvis arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioners (SKR:s) förhandlingschef Jeanette Hedberg (SVT 25/4).

Även i Sörmland kommer den akuta vĂ„rden att prioriteras. ”Viss typ av planerad vĂ„rd och planerade icke akuta operationer kommer regionen inte att kunna lösa bemanningen kring,” sade hĂ€lso- och sjukvĂ„rdsdirektör Magnus Johansson inför konflikten.

Magnus Johansson utesluter heller inte att Region Sörmland kommer att anvÀnda sig av det som brukar kallas "det yttersta verktyget": Det vill sÀga rÀtten för arbetsgivaren att beordra anstÀllda att skyddsarbeta för att klara en akut situation. Det Àr dock ett verktyg som ska anvÀndas varsamt och först nÀr alla andra alternativ har uttömts. (DS 25/4)

Att mĂ„nga regioner, likt Sörmland, konstaterar att skyddsarbete kan bli ett mĂ„ste för att klara den akuta vĂ„rden, sĂ€ger nĂ„got om hur sĂ„rbar vĂ„rden Ă€r. Det rĂ€cker att den ordinarie personalen inte kan arbeta övertid eller att man inte kan ta in timvikarier för att mĂ„nga avdelningar inte ens kan klara den akuta vĂ„rden. 

Det Ă€r ett rejĂ€lt underbetyg till regionernas förmĂ„ga att bedriva god och sĂ€ker vĂ„rd. 

Förhoppningsvis blir blockaden en behövlig vĂ€ckarklocka för arbetsgivarna regionerna. Dagens sjuksköterskor Ă€r inte moderna Florence Nightingales. Att jobba i vĂ„rden Ă€r inte ett kall som de Ă€r beredda att ge upp resten av livet för. 

”Vi behöver rimliga villkor för att orka ett helt yrkesliv”, sĂ€ger Sineva Ribeiro. Förbundet krĂ€ver dĂ€rför stegvis arbetstidsförkortning, hĂ„llbara scheman och en god löneutveckling.

Och det Ă€r arbetstidsförkortningen som förhandlingarna hakat upp sig pĂ„. ”Det skulle medföra enorma kostnader och riskera att leda till stora svĂ„righeter att bemanna verksamheterna, sĂ€ger Jeanette Hedberg.

SĂ„ Ă€r det. Men kravet pĂ„ arbetstidsförkortning verkar – Ă„tminstone delvis – vara sprunget ur kravet pĂ„ stĂ€ndig övertid. DĂ€rmed skapas ett moment 22 som blir svĂ„rt att ta sig ur, Ă€ven om blockaden inte blir lĂ„ngvarig.

Det finns faktiskt bara ett sÀtt. Vill regionerna ha kvar sin personal behöver de skapa en hÄllbar arbetsmiljö och schyssta arbetsvillkor.