Även som affĂ€rsman Ă€r Trump en bluffmakare

Presidenten hÄller ett videosÀnt tal, frÄn sin privata hotellanlÀggning i Florida. MÄnga av hans företag gÄr med förlust, men en del göds med skattepengar dÄ Trump flitigt tar dit statlig personal.

Presidenten hÄller ett videosÀnt tal, frÄn sin privata hotellanlÀggning i Florida. MÄnga av hans företag gÄr med förlust, men en del göds med skattepengar dÄ Trump flitigt tar dit statlig personal.

Foto: Andrew Harnik, AP/TT

Ledare2020-09-28 20:29
Detta Àr en ledare. StrengnÀs Tidning Àr en liberal tidning.

Det farligaste med Donald Trump Ă€r inte att han skryter med rikedom han inte har, och gör dĂ„liga affĂ€rer. Han Ă€r en hĂ€nsynslös hetstalare, likgiltig för rĂ€ttsstatens och demokratins grundsatser. Han Ă€r fientlig till press och pressfrihet. Han mobiliserar anhĂ€ngare med att Ă„teruppliva och fördjupa gammal rasism. Han samspelar med diktatorer, men ogillar och motarbetar demokratier som Ă€r USA:s allierade. 

Men det Àr ocksÄ avslöjande hur han bluffat sig fram, i affÀrslivet och sedan i politiken. Han har marknadsfört sig sjÀlv som driftig, förhandlingsskicklig företagsledare, som frÄn nÀstan inget blivit god för flera miljarder dollar. Att det Àr en stapel av grova osanningar har steg för steg dragits fram i ljuset.

Nu har New York Times avslöjat inkomstskattedeklarationer frĂ„n de tvĂ„ senaste Ă„rtiondena.  Trump har kĂ€mpat hĂ„rt för att hindra att tidningar, eller New Yorks Ă„klagarmyndighet, fĂ„r inblick i dessa deklarationer.

Hans mÄnga bolag har i sjÀlva verket gjort sÄ mycket förluster att han de flesta Ären varit nolltaxerare för federal inkomstskatt. Trumps bild av sig sjÀlv som framgÄngsrik affÀrsman Àr falsk.

Han har tidvis varit ekonomiskt mycket illa ute. Flera ledande, seriösa banker har vÀgrat befatta sig med hans företag, med tanke pÄ hans brister i kreditvÀrdighet och sanningsenlighet. Han blev beroende av Deutsche Bank, beryktad för penningtvÀttsskandaler samt nÀra förbindelser med Putinryssland.

Att Trump Äter avslöjas som en ohederlig skojare Àr förstÄs av intresse för USA:s vÀljare. Men alla allvarliga frÄgor besvaras inte av de vinster och förluster som uppstÄr i bolagsformer dÀr resultatet summeras i hans personliga deklaration.

En ekonomiskt pressad Trump byggde och sÄlde lyxiga ÀgarlÀgenheter av det slag som ofta anvÀnds för penningtvÀtt, av sÄvÀl ryska oligarker som andra med svarta eller stulna pengar. Han har varit öppen för att teckna kontrakt med skalbolag med dolda ÀgarförhÄllanden, en vanlig metod för att dölja de verkliga Àgarna. Troligen finns mycket mer att avslöja.

Lögnaktigheten borde rÀcka för att göra Trump oacceptabel som ledare för ett regerande parti i en demokrati. En del republikaner viker sig av rÀdsla för den hÄrdföra propagandamaskin Trumps anhÀngare kan sÀtta in för att fÄ opponenter utrensade i primÀrvalen

Men en del nÀrsynta nÀringslivsintressen Àr beredda att överse med hur Trump ljuger, hur han angriper rÀttsstaten och hur han Àr till fördel för despoter och till fara för demokratier. De har vunnit kortsiktigt pÄ hans slagkraft som agitator, dÄ han ofta lyckats drÀnka kritik och journalistisk granskning i den oupphörliga strömmen av provokationer, personliga smÀdelser och frÀcka lögner. SÄ har han gett dem högerinriktade domare, borttagna miljöregler och ofinansierade bolagsskattesÀnkningar. DÄ vill de ha fyra Är till.

I alla demokratier, Ă€ven Sverige, bör nĂ€ringsliv och alla andra se detta som en varning – om faran i att lĂ„ta kortsynt intressepolitik bli till stöd för att lĂ€gga politisk makt i hĂ€nderna pĂ„ hetsande, auktoritĂ€ra högerpolitiker.