Biblioteken i Sörmland är stängda för att motverka smittspridning. Den senaste vägledningen kom från regeringen 18 december och säger att kommuner bör stänga all verksamhet för allmänheten som inte är nödvändig.
Många bibliotek har dock hållit stängt längre än så, när coronasmittan tog fart under hösten och de första, mer restriktiva rekommendationerna utfärdades.
Men stängd biblioteksentré betyder inte att verksamheten har upphört. Vi har lyft fram här på ledarsidan hur biblioteket i Katrineholm använder e-tjänster för boklån. Där och på flera andra håll kan folk beställa på nätet och hämta sin bok vid bibliotekets dörr på särskilda tider. En del kommuner erbjuder även hemkörning av böcker. Den som saknar eller inte kan använda en dator kan ringa.
Alla dessa åtgärder gör att kommunerna lever upp till lagens krav på tillgänglig biblioteksservice.
Med det inte sagt att servicen är likvärdig. Om den vore det hade det inte behövts bibliotek som vi känner till dem. Nättjänster kan inte fullt ut ersätta det fysiska mötet med dess närvaro och spontanitet. Och för den som är hänvisad till telefonen innebär stängt bibliotek en betydande försämring.
Därför är det lätt att förstå Strängnäs bibliotekschef Towe Karlsson som säger i Strengnäs Tidning att det inte känns rätt ur demokratisynpunkt att ha stängt. Så känner nog många som arbetar på och använder biblioteken.
Men bör det leda till slutsatsen att det snart är dags att öppna?
Mycket beror på när och hur. Det går att ha starkt begränsade öppettider och släppa in väldigt få personer åt gången med hårda krav på avstånd, vakt i dörren och så vidare. Frågan är bara hur mycket bibliotek, i egentlig mening, det blir av sådan kaserngård.
Tidpunkten är en faktor. De ansvariga i Strängnäs funderar på delvis öppning om ett par veckor. Det är tidigt och inte alldeles logiskt. Inget tyder på att smittspridningen då kommer att vara lägre än i början av november då kommunen beslutade om stängning.
Här, liksom i många andra fall, handlar det inte bara om smittskyddet i själva verksamheten, utan även om den signal som ett öppnande sänder. Sänkt riskmedvetenhet är inte vad vi behöver den närmaste tiden.
Många är utmattade av restriktionerna. Många förlorar pengar. Många letar efter anledningar att börja skarva och slarva. Ge dem inte fler argument. Vänta med att öppna biblioteken.