Bertil Malmbergs ord säger mycket om SD-ideologin

Bertil Malmbergs (SD) rasistiska uttalanden i regionfullmäktige går i linje med partiets ideologi.

Bertil Malmbergs (SD) rasistiska uttalanden i regionfullmäktige går i linje med partiets ideologi.

Foto: Jens Alvin

Ledare2021-06-03 04:55
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Oavsett vad som påstås: den sörmländska regionpolitikern Bertil Malmbergs (SD) åsikter är Sverigedemokraternas.

Det var under en debatt i regionfullmäktige i slutet på april som Malmberg (SD) ledamot i regionfullmäktige och gruppledare i Trosa, påstod att olika folkgrupper har olika IQ. Och lägst har sydsudaneser, sade han. Sådana tankefigurer hittas oftast i vit-makt-rörelsers träskmarker men denna gång hos en SD-politiker. Han avbröts av fullmäktiges ordförande Tomas Borin (VFP) och blev tillsagd att sådant prat inte hör hemma i regionfullmäktige.

Malmberg har kort därefter polisanmälts för hets mot folkgrupp och har nu också åtalats. I förundersökningen har han nekat till brott. 

Huruvida Malmbergs formulering är nog för fällande dom återstår att se. Men att han bör avsäga sina uppdrag är självklart. Sörmland ska inte ha politiker som stormar på och grovt generaliserar om människor på detta sätt.

Partitets distriktsordförande i Sörmland Anton Berglund kräver Malmbergs avgång. Partiets internutredning av honom om uteslutning är också igång. Men detta är inte någon genuin omtanke för det demokratiska samtalet och allmän anständighet. Malmbergs åsikter har inte varit okända för partiledningen. Han har varit aktiv i partiet länge och har flera uppdrag.

Det är helt enkelt vanlig SD-taktik. Ledningen påstår sig inget veta innan åsikterna uttryckts i sammanhang där de hörs av andra än partikamraterna eller grävts fram av journalister. Först då är det dags att utreda och utesluta.

Dessutom hör det till att Malmberg verkat som inofficiell islamexpert inom partiet. Redan 2014 skrev stiftelsen Expo om hur han föreläst för lokala SD-föreningar runt om i Sverige där han liknat islam vid nazism och spridit konspirationsteorier om muslimer. Den ökända Eurabia-teorin är en av dessa. Det är vanföreställningen att Europa är under belägring och att kontinenten "islamiseras" i smyg. 

Det är en inställning som delas av SD:s ledarskikt. Bland annat av tidigare rättspolitiska talespersonen Kent Ekeroth och partisekreteraren Richard Jomshof. Partiledaren Jimmie Åkesson har också utmålat muslimer som ett hot mot Sverige och väst.

Det är detta parti som flera högerpartier nu söker stöd och förhandlar med för att få regeringsmakten.