Bra att Eskilstuna skyndar långsamt om alkohol

Alkohol ska kunna säljas senare på natten

Alkohol ska kunna säljas senare på natten

Foto: Joachim Sorbe

Ledare2023-06-28 18:37
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Det är en tydlig trend att släppa på restriktioner för alkohol. En del, som införselregler och nätköp, hänger samman med att EU-medlemskapet och har naggat Systembolagets monopol i kanten. Men också där det nationellt kan fattas egna beslut finns krav på sådant som gårdsförsäljning (även om EU-regler också där kan få avgörande betydelse.) Kommuner förlänger tiderna då alkohol får serveras och tillåter drickande på fler platser. Även i Finland, som också har monopol på alkoholförsäljning, märks en liknande utveckling. Starköl får säljas i livsmedelsbutiker, och den nya regeringen har öppnat för att även lättvin ska få säljas utanför monopolet.

Eskilstuna har hakat på, men försiktigt. Nästa år får krogarna i stadskärnan servera alkohol fram till 03.00 och redan nu förlängs serveringstiden på uteserveringar i Eskilstuna från klockan 01:00 till 02:00 och serveringstiden inomhus för serveringstillstånd utanför tätbebyggt område förlängs från klockan 02:00 till 03:00.

Däremot avvisade kommunfullmäktige nyligen en motion om att tillåta alkoholdrickande på fler tider och i fler parker i Eskilstuna. Debatten om motionen liksom den om de förlängda öppettiderna visade på både entusiasm och kritik inför de föreslagna lättnaderna.

Polisen i Eskilstuna hade avstyrkt, men ett återkommande argument var att andra städer har släppt på reglerna. Västerås, som tillåter alkoholservering till 05.00 och som har tillåtit privatdrickande i fler parker lyftes fram som ett exempel, men också andra exempel nämndes. 

Det finns positiva tecken om alkohol. EU-medlemskapets ökande tillgänglighet har inte, som befarades, lett till allmänt ökat drickande. Sedan 2004 har konsumtionen av ren alkohol per invånare över 15 år minskat från 10,6 liter till 8,7 liter. Unga dricker mindre än tidigare.

Det innebär dock inte att det bör vara fritt fram för att göra alkohol mer lättillgängligt. Alkoholen är Sveriges vanligaste drog och orsakar många brott och mycket lidande. När trygghet, och ökad säkerhet och mer kontroll i andra sammanhang är återkommande krav kan det te sig bakvänt att göra en våldsutlösande drog mer lättillgänglig.

Därför gäller det att agera försiktigt och ha koll på resultatet av ändrade regler. Det är bra att de utökade öppettiderna ska utvärderas och det behöver göras noggrant.

Sverige har en olycklig förmåga att gå för långt när (nästan) alla strävar åt samma håll. Just nu är mer lättillgänglig alkohol på tapeten. Då är det bra att någon håller emot, utvärderar och skyndar långsamt.