På en presskonferens på tisdagseftermiddagen meddelade majoriteten i Eskilstuna (S och M) att de ger upp planerna på att sälja 49 procent av Eskilstuna Energi och Miljö AB (EEM).
Det formella beslutet kommer att fattas av kommunfullmäktige. Men frågan är i och med majoritetens beslut politiskt död.
På presskonferensen radade kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) och kommunstyrelsens andre vice ordförande Jari Puustinen (M) upp en rad olika argument för sitt beslut. Det rör sig bland annat om ett förändrat säkerhetspolitiskt läge och Sveriges medlemskap i Nato.
Det viktigaste skälet för deras beslut är dock att en eventuell köpeskilling i dagsläget inte blir så hög som majoriteten räknat med när de började fila på planerna att sälja verksamheten.
Precis som många andra kommuner i Sverige behöver Eskilstuna bland annat bygga nya skolor och äldreboenden framöver. Det är nybyggen som måste betalas på något sätt.
Jansson och Puustinen vill undvika att låna pengar och skapa ett skuldberg som framtida generationer ska behöva tackla. De vill hellre gå in med egna pengar.
Det är inget fel med detta resonemang. Det är bra att kommunen har som ambition att låna så lite som möjligt.
Men planen har en uppenbar slagsida. Kommunen har ingen buffert som kan användas för att bekosta investeringarna.
Därav beslutet att utreda en eventuell försäljning av EEM. Ett halvt energibolag skulle ge kommunen en ordentlig grundplåt. Enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren hade majoriteten hoppats på mellan 2 och 4 miljarder kronor.
Men EEM visade sig alltså inte i dagsläget vara värt lika mycket och majoriteten lägger därför ned sina planer.
Jimmy Jansson och Jari Puustinen säger att de ändå lärt sig mycket av den utredning som tagits fram inför en eventuell försäljning. Att den inte var förgäves.
Och tur är väl det. Att de lärt sig något.
Men frågan är varför de inte redan från början insåg att det var en dålig idé.
I år hade Eskilstuna kommun svårt att få ihop sin budget, som totalt omfattar drygt 8,2 miljarder kronor. Den sista raden visar visserligen ett litet plus på 40 miljoner kronor. Men det krävdes en hel del budgettrixande för att nå dit.
Bland annat skapade man extra intäkter genom att den kommunala bolagskoncernen, som EEM ingår i, betalar ut en extra utdelning på 181 miljoner kronor utöver den ordinarie utdelningen på 140 miljoner.
Det är mycket pengar. För Eskilstuna kommun kan bolagskoncernen snarast liknas vid gåsen som värper guldägg. Varje år skjuter bolagen, med EEM och K-fast i spetsen, in en ordentlig summa pengar till kommunen. Vid en eventuell försäljning av EEM skulle man behöva ge bort ett antal av dessa ägg.
Pengar som kommunen årligen behöver för att få ihop sin budget. På sikt tjänar Eskilstuna alltså mer på att behålla EEM än att sälja.