Bromsa smittan är viktigare än krogars alkoholpengar

Diskussionen om besöksnäringens överlevnad under pandemin får inte landa i en fråga om alkoholservering.

Diskussionen om besöksnäringens överlevnad under pandemin får inte landa i en fråga om alkoholservering.

Foto: TT

Ledare2021-01-21 19:00
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Det kan vara klokt att lyssna på företagare. De har väsentlig branschkunskap. Men ibland är de sina ekonomiska intressen närmast.

I november förra året införde regeringen ett tillfälligt stopp på alkoholservering efter klockan 22. Kort därefter ändrades det till klockan 20. Efter det har restaurangbranschen bråkat och knorrat. 

Restauranger och barer har likt många andra företag fått anpassa sin verksamhet för att minska smittspridningen. Avstånd mellan bord, stolar och gäster. Storleken på sällskap som får sitta vid samma bord. 

Också alkoholstoppet har detta syfte. Barer och restauranger samlar ofta många människor från olika hushåll, arbetsplatser och sammanhang. Rusdrycker kan grumla omdömet. Långa öppettider med mycket berusningsdrickande riskerar leda till att folk slarvar med hygienen eller att hålla avstånd. 

När näringslivsprofilen Göran Pettersson berättar om det nya förvärvet av Eskilstunastället Biff och Grill i EK/ST (21/1) svingar han rejält. Det heter att myndigheter och regering saknar framförhållning, är nonchalanta och saknar förståelse för branschen. 

Visst är det så att en del beslut om alkoholstoppet kommit med kort varsel. Men det råder en allvarlig pandemi. Vad förväntar sig branschen? 

Kanske hade regeringen kunnat sätta upp långsiktiga regler för alkoholserveringen några månader framåt med möjligheten att lätta på restriktionerna när smittläget förbättras. Men det skulle knappast gör det lättare för restaurangerna än nuvarande ordning.

På torsdagen meddelade regeringen att alkoholstoppet förlängs till och med den 7 februari. Besöksnäringens branschorganisation Visita kritiserade genast alkoholstoppet (DN 21/1). I ett pressmeddelande från i tisdags har organisationen kallat det ett näringsförbud. 

Vilka åtgärder organisationen anser ska vara istället för stoppet är oklart. Men viss kritik är relevant. Visitas Vd Jonas Siljhammar berättar bland annat att utbetalningarna av de statliga stöden dröjer. 

Företag som drabbas hårt av pandemin ska få ekonomiskt stöd. Det ska betalas ut så fort det går. Förändras förutsättningarna att bedriva verksamhet bör också mängden pengar anpassas. Men även om restauranger är hårt drabbade av pandemin, kan de inte räkna med att varje förlorad krona ska ersättas med skattemedel. Det kan ingen i Sverige. Att hålla alla företag och enskilda förlustfria är inte ekonomiskt möjligt.

För att stötta lokala företag har många människor valt att beställa take-away. De som kan och har råd bör fortsätta med det. 

Diskussionen om besöksnäringens överlevnad under pandemin får inte landa i en fråga om alkoholservering. Det finns många restauranger som får en avgörande del av sina inkomster från servering av alkohol. Pandemin kan vara ett tillfälle för branchen att satsa mer på andra sätt att tjäna pengar.