Dålig tajming att fläska på politikers arvoden

Som politisk ledare för en kommun eller region är det en bra idé att föregå med gott exempel och leva som man lär.

Som politisk ledare för en kommun eller region är det en bra idé att föregå med gott exempel och leva som man lär.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Ledare2022-11-10 19:57
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Det finns inget egenvärde att sätta låga arvoden för politiker. Vill man locka till sig kompetenta personer behöver man betala ut konkurrenskraftiga ersättningar.

Men politiker måste samtidigt ha en känsla för när det passar sig att höja sina arvoden rejält och när man bör avstå eller välja en mer modest nivå. 

Ska man leda sin kommun eller region med trovärdighet i en svår tid bör man helt enkelt föregå med gott exempel och avstå från att fläska på sitt eget arvode.

Det går därför både att ifrågasätta de stora höjningar av arvodena som vissa regionpolitiker i Region Sörmland och vissa kommunpolitiker i Eskilstuna får. Besluten som ligger till grund för höjningarna framstår helt enkelt som tondöva. 

Särskilt om man samtidigt lyssnar till budskapet från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Organisationen uppmanar nu samtliga kommuner och regioner till ett ”kollektivt ansvarstagande”. 

Enligt SKR bör ansvariga politiker avstå från att infria löften från valrörelsen om högre löner eller kortare arbetstid: ”Gör inte satsningar som på kort sikt kan verka lockande, men som på lång sikt är helt förödande” säger Caroline Olsson, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik till tidningen Dagens Samhälle. 

Årets avtalsrörelse har precis rullat igång. Arbetstagarna kan, för första gången på mycket länge, inte räkna med höjda reallöner. Då sticker det naturligtvis extra mycket i ögonen på de anställda om politikerna, som håller i budgeten, själva ger sig en ordentlig arvodeshöjning. 

Som ledare är det bättre att föregå med gott exempel och leva som man lär. Politikerna i regionen och i Eskilstuna bör därför avstå från arvodeshöjningarna eller fatta ett nytt beslut om en mindre höjning.

Det kommer en dag när konjunkturen vänder och alla kan räkna med mer pengar i plånboken. Vänta med de stora arvodeshöjningarna till dess. Svårare än så behöver det inte vara.