Där spriten går in går vettet ofta ut

Företag vars affärsidé i huvudsak bygger på servering av rusdrycker påverkas mycket av regeringens förbud mot servering av alkohol efter klockan 22.

Företag vars affärsidé i huvudsak bygger på servering av rusdrycker påverkas mycket av regeringens förbud mot servering av alkohol efter klockan 22.

Foto: Jens Ökvist

Ledare2020-11-12 18:30
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Siffrorna för smittspridningen i landet pekar i fel riktning. Därför föreslår regeringen att servering av alkohol ska förbjudas efter klockan 22. Förbudet ska starta 20 november och slutar den sista februari.

Det är bra. 

Så länge avstånd mellan bord hålls är risken för trängsel liten. Tar krögare också sitt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens restriktioner kan smittan kanske hållas begränsad på dessa ställen. Till exempel att sällskap som är fler än åtta delas upp i mindre grupper eller vägras servering och bordsplacering. 

Men det finns bekymmer. Bland annat finns det krögare som inte följer myndigheternas rekommendationer, andra har en slapp tolkning av reglerna. 

När maten ätits upp börjar människor ofta cirkulera mer i lokalen och kontakt mellan olika sällskap ökar. Det gör det svårare för gäster och personal att hålla avstånd från varandra.

Utelivet på landets krogar och barer, i synnerhet storstäderna, samlar många för varandra okända människor, ofta på en liten yta. Många ställen som har serveringstillstånd har öppet fram till klockan ett på natten. Andra till och med klockan fem. De sena öppettiderna tillsammans med alkoholservering innebär ofta en stor alkoholkonsumtion.

Alkohol försämrar människors omdöme. Många blir mindre försiktiga. Därför är det bra att fundera över sina dryckesvanor och vara särskilt måttfull med alkohol under pandemin.

Reaktionerna från serveringsbranschen har varit spridda, det kan man läsa om i Dagens Nyheter (11/11). Vissa gläds åt att kunna bryta alkoholserveringen vid 22. Det kan förbättra arbetsmiljön för de anställda med minskad oro för smitta på jobbet. Men med förbudet lär också personalbehovet sjunka och vissa kan bli arbetslösa.

En del är därför besvikna. Bland annat anser Visita, branschorganisation för besöksnäringen, att regeringens förslag slår undan benen för en näring som redan haft det särskilt kämpigt under pandemin. Till exempel har färre sittplatser lett till minskade inkomster. Regeringen krävs på ekonomisk kompensation. 

En del sådant lär fångas upp av regeringens förlängning av möjligheten till korttidspermitteringar, anstånd för skatteinbetalningar och omställningsstöd. Men förbudet lär leda till sjunkande intäkter för branschen. I synnerhet för de företag vars affärsidé bygger på servering av rusdrycker.

Alla måste fortsätta ta ansvar för att inte driva på smittan. De som kan ska arbeta på distans. Avstå från onödiga resor med kollektivtrafiken. 

Men det är också viktigt att regeringens förbud inte leder till att fler bjuder hem till fest.