Den lögnaktiga och ynkliga regimen i Peking

Kinas ambassadör Gui Congyous borde utvisats efter att ambassadens hotmejl till Expressens medarbetare Jojje Olsson.

Kinas ambassadör Gui Congyous borde utvisats efter att ambassadens hotmejl till Expressens medarbetare Jojje Olsson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2021-04-29 19:27
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Pekings propagandaprogram följdes till punkt och pricka. Kinas ambassadör Gui Congyou hade lika gärna ha kunnat skicka en förinspelad ljudfil med svaren till SVT-redaktionens intervjuprogram ”30 minuter” i onsdags. När programledaren Anders Holmberg lade fram faktauppgift efter faktauppgift svarade ambassadören med att stapla lögn på lögn.

Enligt Gui Congyou, och den kommunistiska regimen, sker inga övergrepp mot den muslimska minoriteten uigurerna i Xinjiangprovinsen. I själva verket, berättar han, är det yrkesutbildningar för att få människor som begått "lättare terrorbrott" i arbete. Hur många det skulle handla om eller vilka brott de gjort sig skyldiga till preciserar han inte.

Detta fabulerande skiljer sig markant från den bild som människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty, och flera medier rapporterat: Placering av människor i interneringsläger utan rättslig process enbart på grund av deras etnicitet och tro. 

Gui Congyous förnekade också att FN kritiserat Kina för detta. Men ambassadören har fel. Det finns flera uttalanden från olika FN-organ. Bland annat riktade Kommittén för avskaffande av rasdiskriminering kritik mot dessa interneringsläger 2018. Senast förra månaden uppmärksammade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) övergreppen i provinsen.

Men den här verkligheten stämmer inte överens med Pekingsledningens propaganda. Enligt regimen kan sådan kritik enbart komma från okunniga och fördomsfulla Kinamotståndare. Det var i alla fall ambassadörens svar på det mesta i intervjun.

Kinaambassadens hot mot Expressens medarbetare och Kinakännaren Jojje Olsson togs också upp. Olsson har skrivit mycket (kritiskt) om den kommunistiska regimen och har därför fått mängder med aggressivt formulerade mejl från ambassaden. Men för några veckor sedan fick han ett e-brev med mer allvarligt innehåll. Han varnades för att fortsätta med sina artiklar. Om han inte ändrade sin rapportering skulle han "möta konsekvenserna" av sitt handlande.

Hotet är en del av ett mönster där målet är att trötta ut journalister som skärskådar Kina. Det är en utstuderad taktik välsignad av kommunistpartiet. Hotmejlet borde ha lett till att Gui Congyou förklarats "persona non grata" och utvisats. Men något sådant blev det inte. Regeringen sa tvärt nej, ytterligare en tillsägelse ansågs vara tillräckligt.

Vilka konsekvenser Olsson skulle möta har varit oklart. Och inte heller fick vi något verkligt svar under onsdagens intervju. Gui Congyou pratar runt frågan. När ambassadören ska backa upp hoten med något konkret visar det sig vara tomt och ingenting.

Det är detta som händer när hårdföra diktaturer ska förklara sig inför fria medier. De måste ljuga och slingra sig ur. I onsdags blev Kinaledningens feghet och lögnaktighet tydlig.