I onsdagens Uppdrag Granskning får vi träffa Mahmoud Reza Beirani. Han kom till Sverige från Iran 1987 och fick kort tid därefter permanent uppehållstillstånd.
Men efter att han 1993 erkänt till att ha brukat och sålt rökheroin döms han till sju och ett halvt års fängelse och utvisning på livstid. 1998 släpps han och flygs tillsammans med personal från Kriminalvården till Iran. Han ser fram emot att återvända till Iran. Men när planet landar släpper gränspolisen inte in honom, han ska tillbaka till Sverige. Varför är oklart.
Sedan dess har Mahmoud Reza Beirani bott i Sverige. Myndigheterna har flera gånger misslyckats med att utvisa honom. Han har under den här tiden blivit rädd för att hans narkotikabrott i Sverige kan leda till problem för honom i Iran. Han vill inte längre resa tillbaka. Och för att släppas in i Iran måste han vilja återvända frivilligt.
Beiranis livssituation har varit psykiskt påfrestande. Han har inte tillstånd att arbeta i Sverige och har försörjt sig på svartarbete.
Detta ärende är extremt. Men berättelsen sätter ljuset på ett komplext problem när det gäller utvisning. Uppdrag Granskning berättar att Kriminalvården mellan 2016 och 2019 hade 81 misslyckade utvisningsförsök av brottsdömda.
Anledningen är ofta att det finns ett antal länder i världen, bland annat Iran, Irak och Marocko, som det är svårt att verkställa tvångsutvisningar till. Oavsett om det gäller personer med avslag på asylansökan eller utvisning på grund av brott.
I Beiranis och flera andras fall handlar det om att hemlandets ambassad inte utfärdar handlingar till personer som inte frivilligt återvänder. När Sverige trots det försöker verkställa utvisningen kan det där bli stopp vid gränsen. Ibland bedöms de medhavda handlingar som otillräckliga. Medföljande svensk polis kan då försöka förhandla personen in i landet. Är inte detta nog är det bara att återvända med utlänningen till Sverige.
Denna komplexa bakgrund vet politikerna. Ändå tar de till de vanliga inövade talepunkterna. Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell delade under onsdagen artikeln om de 81 misslyckade utvisningsförsöken på Twitter med kommentaren ”Utvisning ska betyda utvisning och inget annat”.
Politiker visar också ofta oförståelse för den situation som människor som hamnar i detta limbo. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) intervjuas av Uppdrag Granskning efter att han sett reportaget om Beirani. När han får frågan vad Beirani ska göra är det samlade svaret: återvänd till Iran. Något svar på hur många år Sverige ska försöka utvisa människor får vi inte heller.
Sverige kan göra en del för att underlätta utvisningarna genom avtal med mottagarländerna. Men i slutändan har Sverige inte kontroll över andra länders beslut. Därför måste de människor som inte kan utvisas få laglig rätt att stanna här.