Dessa kollektiva straff hör inte hemma i Sverige

Ledare 9 maj 2022 21:16
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Det ska inte bli något samarbete med Sverigedemokraterna. Så lät det från stora delar av högern för inte så länge sedan. Men den politiska vinden har vänt och med den också kapporna.

 

Sedan några år tillbaka har kritiken av SD från L, KD och M tystnat. Detta uppmärksammade Centerns partiledare Annie Lööf på debattplats i Dagens Nyheter inför söndagens partiledardebatt i SVT Agenda. Partiets rasism slätas ofta över eller ignoreras. Politiska förslag från SD som bryter mot rättsstatliga principer får inte den kritik av partiledarna Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) eller Ulf Kristersson (M) som de borde. De utlovade ”röda linjer” mellan dessa partier och SD var luft.

När dessa partiledare borde ha tagit avstånd från och kritiserat SD har de i stället anpassat sig till och närmat sig Jimmie Åkessons politik mer och mer. I den ena frågan efter den andra har partiföreträdare i KD, L, M och SD gjort gemensamma utspel. Det har varit i frågor om energi, kriminalitet och migration. Strax efter Annie Lööfs debattartikel publicerats hade dessa partiledarna en gemensam debattartikel om pensionerna.

 

Häromveckan lade Sverigedemokraterna fram flera rättspolitiska förslag som demokratiska partier borde ta tydligt avstånd ifrån. Och det gjorde flera, även inom delar av Kristerssons regeringsalternativ. SD föreslog bland annat att det ska bli svårare för personer att erhålla medborgarskap om de har nära familjemedlemmar som begått allvarliga brott. På samma grund ska hela familjer kunna förlora ekonomiskt stöd. Även familjernas uppehållstillstånd ska kunna dras in. Listan från SD fortsätter så.

Det är kollektiv bestraffning av olika slag som inte hör hemma i en rättsstat. Hur det ska se ut i praktiken är väldigt oklart och konsekvenserna för människorna det drabbar lär bli stora. Risken är att människor som jobbar eller går i skolan, som inte dömts för brott, utvisas eller nekas medborgarskap på grund av något en annan familjemedlem gjort. Det kan knappast vara eftersträvansvärt.

Men när frågan togs upp under partiledardebatten på söndagen hördes knappt någon kritik mot SD från M, KD och L. Moderatledaren Kristersson sade något kort om att Sverige givetvis inte ska ha någon kollektiv bestraffning. Det är bra. Men mycket mer än så blev det inte. Det var dessutom ett svar utfrågare och meningsmotståndare fick närmast dra ur honom.

 

SD är tänkt att utgöra en del av Ulf Kristerssons regeringsunderlag. Det är ett parti som misstänkliggör och som vill att Sverige ska behandla människor olika på grund av ursprung. Det är denna norm som Kristersson och partiledarna i KD och L, låter SD sätta i detta regeringsalternativ.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa