Sverigedemokraterna i Eskilstuna vill öka tryggheten staden. Partiet har därför tagit fram ett trygghetspaket. Ett av förslagen i paketet lyder: "Med tanke på de senaste ökade skottlossningarna med mord på öppen gata är det hög tid att införa metalldetektorer på centrumnära krogar."
Oppositionsrådet Kim Fredriksson (SD) säger till tidningen att man valt krogar, eftersom folk vistas där under kvällstid: ”Kan man säkerställa att det inte förekommer skjutvapen, knivar och annat trubbiga föremål är vår uppfattning att folk kommer att känna sig mer trygga.”
Men i Eskilstuna skjuts det inte på krogarna utan på öppen gata, framför skolor eller på järnvägsstationen. Det bryter ut knivslagsmål utanför simhallen. Gemensamt för flera av dessa brott är att både gärningsmän och offer är unga. Så unga att de inte ens kan drömma om att komma in på krogen.
Frågan är därför om folk i allmänhet känner sig mer otrygga inne på krogarna än ute på stan.
Risken att ett slagsmål ska inträffa ökar vid trängsel. Ett av de vanligare ställena att bli utsatt för ett våldsbrott är därför krogkön, där det inte sällan även begås narkotikabrott eller brott mot allmän ordning.
Det är dessa köer som blir längre och trängre om varje gäst ska skannas med en metalldetektor. För det är inte bara vapen som gör att en detektor piper. Nycklar, skärp, klockor med mera ger också utslag. Att skanna tar tid.
Sverigedemokraterna tänker sig en modell där krögarna på centrumnära krogar ”frivilligt” och i dialog med kommunen installerar metalldetektorer. Om krögarna inte vill ställa upp ”frivilligt” anser dock partiet att serveringstillståndet kan behöva villkoras med ett krav på detektorer.
På vilka lagliga grunder kommunen ska kunna ställa sådana villkor går SD inte in på. Men det är svårt att se hur ett sådant förslag skulle vara förenligt med alkohollagen där reglerna för serveringstillstånd finns.
Även majoriteten i Eskilstuna (S+M) vill införa metalldetektorer på krogarna. Något utredningsuppdrag har inte getts än, men arbetet kan komma i gång under hösten.
Kommunalrådet och ordföranden i trygghetsnämnden Josefine Helleday (S), understryker dock att ett eventuellt förslag, till skillnad från SD:s, skulle bygga på ren frivillighet från krögarnas sida. Hon påpekar också att effekten av metalldetektorerna inte ska överskattas – särskilt inte i förhållande till skjutvapenvåldet, eftersom många av dem som är aktiva i gängkonflikten inte vågar gå ut på krogarna.
Gängkriminaliteten och skjutningarna minskar tryggheten och tilliten i hela samhället. Det minsta man kan begära av våra politiker är att förslagen som läggs fram för att bekämpa dem är effektiva och lagliga.