Det behövs tuffare lagstiftning för att stoppa "greenwashing"

Ska man kunna stoppa att företag som Senior Material att få dispens måste det göras tidigt i processen.

Ska man kunna stoppa att företag som Senior Material att få dispens måste det göras tidigt i processen.

Foto: Niklas Holm/Henrik Montgomery/TT

Ledare2024-07-18 05:02
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Det har gått några veckor sedan tidningen Dagens Arbete avslöjande om att företaget Shenzhen Senior Technology Material (Senior Material) fått tillstånd att släppa ut 900 ton av den farliga kemikalien metylenklorid. 

Men Eskilstunabornas oro har inte stillats, tvärtom. Det har startats gräsrotsrörelser mot att företaget över huvud taget ska få använda metylenklorid på sin fabrik i Svista. Det har skrivits otaliga insändare och debattartiklar som protesterar mot användningen.

Problemet är att räven redan blivit insläppt i hönshuset. Efter flera juridiska turer har Senior Material fått dispens att använda och släppa ut metylenklorid. Och när dispensen väl beviljats här det svårt att stoppa användningen.

Man skulle därför ha önskat att kommunens politiska ledning varit mer kritisk från början mot etableringen. I stället framstår den politiska majoriteten (S+M), med kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) i spetsen, som etableringens mesta tillskyndare.

När svenska myndigheter gjorde sitt jobb och ifrågasatte Senior Materials dispensansökan i domstol sa Jansson bland annat till tidningen: ”det vi ser i fallet med Senior i Eskilstuna är en byråkratisk parodi och det skapar en enorm stress.” 

Jansson ansåg också att den svenska lagstiftningen inte anpassats tillräckligt väl för att möta den gröna omställningen. 

Men fallet visar snarare på behovet av en skärpt lagstiftning. Inte minst måste informationen till de boende runt fabriken förbättras. Ska man kunna stoppa att företag som Senior Material att få dispens måste det göras tidigt i processen. Det ska inte vara möjligt för företag att – som Senior Material gjorde – sopa väsentlig information om verksamheten under mattan. Fakta måste upp på bordet så att protesterna kan börja i tid. 

Den gröna omställningen är viktig. Den måste genomföras och den kommer att kosta. Men den kräver också att den form av greenwashing som Senior Material har ägnat sig åt stoppas. Det ska inte gå att erbjuda falska lösningar på klimatkrisen.