Det räcker inte att bara vara mer jämställd än andra

Demonstration mot mäns vålds mot kvinnor i Oslo 2012. Män behöver göra upp med destruktiva mansideal.

Demonstration mot mäns vålds mot kvinnor i Oslo 2012. Män behöver göra upp med destruktiva mansideal.

Foto: Erlend Aas / NTB

Ledare2021-03-08 05:15
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Kvinnor och män har inte samma möjligheter att forma sina liv. Men det är ingen fysiklag. Det är det samlade resultatet av makthavares, och andra människors, beslut. Individer, föreningar, politiker och näringsliv kan därför också genom olika val stoppa denna orättvisa.

Det är värt att tänka på när vi i dag, den 8 mars, uppmärksammar ojämställdheten i samhället och kvinnors situation världen över. Den handlar bland annat om sådant som ekonomisk ojämlikhet, sexuellt och könsrelaterad våld, diskriminering på jobbet, bristfällig vård.

Alla bör fundera på hur de behandlar och beter sig mot andra. Oavsett om det är på arbetsplatsen, i föreningen, på nätet, i hemmet eller bland vänner. Ställer jag olika förväntningar på kvinnor och mäns prestation och kunskap? Slätar jag över medarbetares eller vänners sexuella trakasserier av kvinnor?

När kvinnor väljer yrke styrs det – till skillnad mot män – i stor utsträckning av hur väl de kan kombinera det med familjelivet. Det påverkar deras samlade livslön. Därför bör män i heterosexuella relationer ta mer ansvar för hem och barn.

Män måste göra upp med destruktiva mansideal. Hetsigt sexualiserat språkbruk, psykisk kontroll av, och våld riktat mot sin partner behöver motas i dörren. Män ska säga ifrån och markera mot familj, vänner och bekanta som gör övertramp, inte låtsas som ingenting eller ignorera det.

Politiker och föreningsliv behöver säkra pengar till kvinnojourer, socialtjänst, polis och rättsväsende. Det gör det lättare att upptäcka kvinnor i våldsamma eller kontrollerande relationer, och lagföra männen som begår dessa våldsamma brott. Tillsammans med klok alkoholpolitik kan många våldsbrott förebyggas, stoppas och förövare fällas i domstol. 

Kvinnor behöver också ha rätt till abort och god vård. Även om opinionen i Sverige i stort är för den svenska abortlagstiftningen är vi inte förskonade från abortfientlig opinion. Att värna rätten till fria och säkra aborter är ett mycket bra sätt att stärka kvinnors makt över sin kropp och sitt liv. 

Mödra- och förlossningsvård bör bli bättre. Kvinnor ska inte behöva utstå långvariga förlossningskador och smärta i underlivet.

Det finns också skäl att titta utåt. I många länder är kvinnors rättigheter kringskurna. På flera håll saknar flickor rätt till skolgång. I spåren av coronapandemin väntas flera miljoner flickor tvingas till giftermål. Könsstympning är också vanligt förekommande i en hel del stater.

I flera länder är våldtäkt inom äktenskapet tillåtet, i andra anses det vara en fråga om civilrätt i stället för straffrätt. Inte sällan kan förövare köpa sig fria från skuld. I konfliktländer är det sexuella våldet mot kvinnor mycket stort och hemskt. De som drabbas av det kan i många länder bli utfrusna från släkt och familj, eller värre: dödas för att upprätthålla en påstådd heder. 

Arbetet för ett mer jämställt samhälle har kommit längre i Sverige än på många andra platser. Men det betyder inte att vi ska sakta ner.