Regionfullmäktige måste våga fatta svåra beslut

Region Sörmlands ekonomi är i fritt fall. Ändå förmår inte de ansvariga politikerna att fatta beslut om nödvändiga neddragningar. Tvärtom, efter tisdagens möte är läget mer oklart än innan.

Regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) förväntar sig att regionens hr-direktör och ekonomidirektör fortsätter att jobba mot att minska regionens personalstyrka med 700 personer.

Regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) förväntar sig att regionens hr-direktör och ekonomidirektör fortsätter att jobba mot att minska regionens personalstyrka med 700 personer.

Foto: Eira Desax

Ledare2024-09-18 18:45
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Tanken var att regionfullmäktige på sitt sammanträde under tisdagen skulle ta ställning till ett förslag, som innebar att antalet medarbetare ska minska med 2 procent i samtliga verksamheter. 

Det blev inte så. 

sittande möte lade regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) i stället fram ett nytt förslag: Minska personalstyrkan med 3,5 procent. 

Det låter helt koko. Varför skulle någon, utan någon form av beslutsunderlag, gå med att personalen minskas ännu mer?

Men Öqvist dinglade samtidigt med en morot. Precis som tidigare ska minskningen omfatta alla verksamhetsområden. Fokus ska dock ligga på den personal som inte jobbar i vården – så långt det går. 

Vad innebär det? Ingen vet. Men ska man utgå från det varsel som lagts vill regionen totalt och på sikt minska personalstyrkan med 700 tjänster, varav 400 tjänster i vården. Om denna fördelning fortfarande gäller är oklart. 

Trots alla frågetecken valde Sverigedemokraterna att ställa sig bakom förslaget på mötet. Därmed finns det tillräckligt många röster för att klubba igenom det. 

Oppositionsrådet Monica Johansson (S) yrkade dock på återremiss och krävde att beslutsunderlaget kompletteras med en analys av personalen och var man bör dra ned i första hand.

Och det kan man tycka är ett klokt förslag. Något som borde ha gjorts för länge sedan. 

Nästa fullmäktigesammanträde är redan om en månad. Det är extremt kort tid att ta fram den typ av analys som nu efterfrågas. Det är frågan om det ens är görligt. Risken är därför stor att man fortsätter att skjuta beslutet framför sig.

Christoffer Öqvist ville dock inte vänta ens en månad till. Från talarstolen skickade han ett tydligt uppdrag till hr-direktören och ekonomidirektören. Öqvist förväntar sig att de fortsätter att jobba mot varslets mål att minska personalstyrkan med 700 personer. De ska därför inte invänta detaljerna kring 3,5-procentsmålet.

Så vad blir facit? Ytterligare ett sammanträde utan några svåra beslut har fattats. En ekonomi i fortsatt fritt fall. Medarbetare som inte fått några svar på om de har sitt jobb kvar eller inte. 

Personalen ska minska. Hur, när och varför kan ingen politiker svara på. 

Det är ofattbart klantigt hanterat. Och det är regionens invånare och anställda som får betala priset.