Flens oppositionsråd, Emma Dahlin (M), väntar barn och går på sju månaders föräldraledighet i februari. Tidningen uppmärksammar saken. Det görs inte bara för att Flen snart får ett tillfälligt byte på en viktig politisk post, utan även för att det är första gången ett kommunalråd eller oppositionsråd i Flen tar föräldraledigt.
Egentligen är det häpnadsväckande i Sverige 2020. Men så har reglerna sett ut fram till 2018. Kommunal-/regionråd och oppositionsråd är inte anställda utan förtroendevalda och har därmed behövt särskilt lagstöd för föräldraledighet. Men medan riksdagsledamöter länge haft denna möjlighet, har den saknats för de heltidsarvoderade politikerna i kommuner och regioner.
Även den förra kommunallagen från 1991 skrevs i en tid då de högsta kommunala posterna gick till något äldre personer, i allt väsentligt män och när det var långt ifrån självklart att pappor skulle ta föräldraledigt.
Allt eftersom har många kommuner skapat egna lösningar på detta, i väntan på lagändring. I andra kommuner har kommunalråd och oppositionsråd – oftast kvinnor – tvingats att tillfälligt avsäga sig sina uppdrag för att vara hemma med barn. Så fick Eskilstunas kommunalråd Maria Chergui (V) göra 2013 när denna rätt till föräldraledighet inte fanns i kommunen.
Den nya bestämmelsen i kommunallagen, som medger föräldraledighet (och sjukskrivning) för hel- och halvtidsarvoderade kommun- och regionpolitiker, främjar rekrytering av kvinnor och unga personer till toppositioner. Det bör underlätta för att få dem dit och få dem att stanna. Det ska inte ligga någon dramatik och valkrångel i att tillfälligt lämna över exempelvis en oppositionsrådspost, för att återvända senare.
Men vid sidan av de formella reglerna och villkoren finns en politisk verklighet som består av bland annat maktkamper och personstrider. En toppolitiker som tar en tillfällig paus av det här slaget ska känna sig säker på att hen är välkommen tillbaka och att hen inte rundas av partikamrater vid viktiga beslut under frånvaron.
I Flen är oppositionsrådsposten mycket viktig, dels för att det är den enda heltidstjänsten på oppositionssidan, dels för att Flen har ett minoritetsstyre – S, MP och V – vilket förutsätter ett brett politiskt samarbete där oppositionsrådet har en nyckelroll.
Emma Dahlin har hittills skött oppositionsrådsrollen med den äran. Hon har varit aktiv i en lång rad frågor och gjort Moderaterna synliga i kommunen på ett sätt som de inte har varit på många år. Det ställer höga krav på Dahlins ersättare, som samtidigt inte får bli allt för bekväm på den tillfälliga posten.