Ett extra val löser inte upp några knutar

Det står oppositionen fritt att försöka rikta en misstroendeförklaring mot statsministern.

Det står oppositionen fritt att försöka rikta en misstroendeförklaring mot statsministern.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2020-01-15 15:59
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Det står oppositionen fritt att försöka rikta en misstroendeförklaring mot statsministern. Går den igenom måste regeringen antingen avgå eller utlysa ett extra val. Oavsett vilket vidtar så småningom en talmansrunda, varpå riksdagen får rösta om den kandidat som talmannen anser har bäst möjlighet att bli vald till statsminister.

Om Ulf Kristersson (M) bedömer att situationen har ändrats så pass mycket sedan den 14 november 2018, när riksdagen stoppade honom från att inta statsministerposten, att utgången kommer att bli den motsatta – då kan det vara värt ett försök. Har situationen inte gjort det, vilket den inte har, bör han låta bli. 

Därför var det trist att Kristersson öppnade upp för ett extra val, under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Att Jonas Sjöstedt (V) har gjort gemensam sak med M, KD och SD angående Arbetsförmedlingen, och har sagt sig vara beredd att göra det igen för att få till mer pengar till kommuner och regioner, betyder inte att Vänsterledaren har planer på att främja en moderat statsminister som stödjer sig på SD. Till skillnad från Kristersson, vars mål är att fälla regeringen för att själv inta Rosenbad, "nöjer" sig Sjöstedt med att knuffa politiken i sin egen riktning i de få fall där han och högeroppositionen tycker lika.

På samma sätt kan Kristersson knappast räkna med stöd från Centern och Liberalerna, som har sagt blankt nej till att ingå i eller stödja en regering som behöver luta sig mot Sverigedemokraterna. 

De enda som kan tänka sig ett sådant upplägg är Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD). Även om M, KD och SD inte har tillräckligt med mandat för att bilda regering, är därför Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonssons frågor relevanta: Vad vill M med SD-samarbetet? Är det första steget mot ett konservativt block?

Inte minst eftersom det, efter ett eventuellt extra val, i så fall snarare skulle vara SD som regerar med stöd av M och KD än tvärtom, om man får tro SCB:s senaste partisympatiundersökning. Det betyder att den största aktören i den tilltänkta koalitionen skulle vara ett högerradikalt parti, med rötter i nazismen, som målar ut liberalismen som en av sina huvudfiender.

Sammantaget gör det att det är svårt att förstå varför knutarna, som Kristersson säger att ett extra val ska lösa, skulle börja rätas ut bara för att svenska folket går till valurnorna.