Bemedlade ryska medborgare som turistar i demokratiska EU-länder. Det kan vara storshopping, strandsolande eller hotellvisiter. Samtidigt kämpar ukrainare för sin och sin stats överlevnad mot det ryska krigsmaskineriet. Det är ingen vacker bild.
Det är detta flera EU-länder nu reagerar mot. Frågan ska diskuteras på ett utrikesministermöte i Prag i slutet på månaden. Ska ryska medborgare stoppas från nöjesbesök i EU?
Estland har redan sagt helt stopp. Även andra länder i Rysslands närområde har gått samma väg: Lettland, Litauen och Polen. Finland har en mellanposition. Inte helstopp, utan från och med september bara en tiondel så många visum att dela ut till ryska turister. Samtidigt har regeringen i Helsingfors uttryckt viljan att EU ska komma överens om en gemensam linje.
Det är en begriplig reaktion. Rysslands krig i Ukraina är brutalt. Militärt stöd till ukrainarna är ett måste, sanktionerna riktade mot den ryska eliten och landets ekonomi behöver slå igenom. Den ryska militärens pengapåse måste tömmas så att kriget mot Ukraina inte kan fortsätta. Att också då vrida friheten att resa inom EU ur händerna på en del av den ryska befolkningen kan då verka lockande.
Men demokratiska rättsstater ska inte stänga dörren för dem som kämpar för demokrati och frihet, och som riskerar inlåsning eller värre för denna kamp. Det gäller även för andra ryska medborgare som finner det outhärdligt att leva i den totalitära fasciststat Ryssland är på väg att bli, och redan i stora delar är. Och oavsett de västliga lagstiftarnas intentioner kan turistvisum fungera som en förklädd flyktväg. Om antalet begränsas – eller om de stoppas helt – blir flyktvägarna ut ur Ryssland färre.
Det vore en olycklig utveckling. De som kämpar mot en förtryckarregim behöver veta att det finns vägar ut. Den som har detta med sig kan ta större risker och våga mer. Ska länder nödvändigtvis skära och kapa i antalet turistvisum, eller i andra uppehållstillstånd, måste skälen vara verkligt goda, och det behöver finnas verkliga ventiler i systemet. Annars låses opposition och offer inne med förtryckare och förövare.
Därför finns det skäl att titta på det finländarna gör. Samtidigt som Finland begränsar antalet turistvisum prioriteras handläggningen av uppehållstillstånd för arbete och studier. Landet utreder också möjligheten att erbjuda humanitära visum, inte bara för ryska oppositionella journalister, utan också andra. Sådana visum finns redan i en del andra EU-länder, men inte i Finland eller i Sverige. De borde införas här.