Bra och dåligt med Kfasts nya hyror

Årets hyreshöjning på 5,3 procent är saftig. Särskilt om man betänker att hyran i snitt gick upp med 4,45 procent förra året.

Årets hyreshöjning på 5,3 procent är saftig. Särskilt om man betänker att hyran i snitt gick upp med 4,45 procent förra året.

Foto: Mattias Carlgren

Ledare2024-03-14 15:59
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Årets hyresförhandlingar mellan Kfast och Hyresgästföreningen är klara. I snitt kommer hyrorna att höjas med 5,15 procent från den 1 april. I teorin gör det att höjningen hamnar – om än i den högre delen – av det förväntade spannet på 4,8 och 5,2 procent. Men i praktiken får de flesta lite högre höjning än så, 5,3 procent. 

Det beror på att vissa nyproducerade lägenheter redan är förhandlade för 2024 års nivå. De får därför ingen höjning alls medan övriga lägenheter får ett extra påslag på hyran. 

En höjning på 5,3 procent är saftig. Särskilt om man betänker att hyran i snitt gick upp med 4,45 procent förra året. 

För många hushåll blir det här en prövning för en redan hårt pressad hushållsbudget. 

Samtidigt kunde det vara värre. K-fast yrkade i början på 9,8 procent. 

Många som bor i hyresrätt kommer dessutom relativt lindrigt undan jämfört med många som bor i bostadsrätt. Många föreningar har länge haft för låga avgifter. Avgiftshöjningar på 10, 20 eller 40 procent blir därför en realitet i föreningar, som bland annat behöver hålla bankerna nöjda när lånen ska läggas om.

Men att det kunde ha varit värre är sällan en tröst för den som inte har de ekonomiska marginalerna att klara ännu en utgiftsökning.

Det hela blir inte bättre av att Kfast ägare Eskilstuna kommun använder en del av bolagets vinst som en kommunal budgetregulator. 

Förra året frågade tidningen Hem & Hyra kommunala aktiebolag som likt Kfast är medlemmar i Sveriges allmännytta, om 2023 års vinstuttag. Undersökningen visade att Eskilstuna kommun är en av de kommuner som tar ut mest pengar i landet av sitt allmännyttiga bostadsbolag.

K-fast hamnade på plats fem av 240 med ett totalt vinstuttag på 36 586 500 kronor eller 4 904 kronor per lägenhet. 

Kommunen har visserligen laglig rätt att plocka ut vinsten på det här sättet. Men bara för att man får göra något så behöver man inte alltid göra det. Kommunen, kan i stället välja en betydligt lägre nivå eller inte ta ut någon utdelning alls. 139 av de svarade bolagen i Hem & Hyras undersökning uppger att ”de inte behöver skicka några vinstpengar till kommunen och många av dem har aldrig gjort det.”

Det visar att det går att agera på ett annat sätt än vad Eskilstuna kommun väljer att göra. 

Det här året behöver kommunens politiska ledning därför tänka till ordentligt: Vill de fortsätta att mjölka pengar från Kfast – och i förlängningen dess hyresgäster – eller inte?