Från ockupation till regnbågsflaggans tid

Ledare 19 oktober 2019 06:00
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

För 40 år sedan, den 19 oktober 1979, ströks homosexualitet ur Socialstyrelsens sjukdomsregister. Turerna månaderna innan är kända.

I slutet av augusti samlades demonstranter vid Socialstyrelsens trappa och krävde att sjukdomsklassificeringen skulle tas bort. Dessutom hade flera aktivister ringt till Försäkringskassan, sjukskrivit sig och krävt ersättning för att stanna hemma från jobbet på grund av sin homosexualitet.

Bemötandet från den nya generaldirektören Barbro Westerholm blev ett enkelt: “Det här ska vi väl kunna lösa”. Och mindre än två månader senare var det klart.

Men det betydde inte att kampen för hbtq-personers rättigheter var klar. Det ligger närmare till hands att klassa den som startad. Från en period som Jonas Gardell beskriver som "Sverige före Regnbågsflaggan", då "Folkhemmet omfattade alla på det pyttelilla villkor att man utsuddade sina särdrag, inte framhävde utan tvärtom omsorgsfullt dolde alla eventuella avvikelser av etnisk, religiös eller sexuell natur, sina skilda dialekter och ursprung" till i dag (Expressen, 15/10).

Men tyvärr lever inte alla i det som Gardell kallar för "Regnbågsflaggans tid". Parallellt med framgångar som "Botswana avkriminaliserar homosexualitet" och "Libanesisk domstol: homosexualitet strider inte mot naturen", finns det andra rubriker, som "Uganda föreslår dödsstraff på homosexuella – igen". I samband med EU-valet kallade det polska partiet Lag och rättvisa hbtq-rörelsen för ett direkt hot mot traditionella värderingar. Turkiet och Uganda har förbjudit Pride-parader. I 69 länder är homosexualitet fortfarande olagligt och i sex kan det ge dödsstraff. (Omvärlden, 5/7)

I Sverige gjordes över 600 polisanmälningar 2016 om hatbrott som klassas som transfobiska eller homofoba. Hbtq-personer drabbas oftare av psykisk ohälsa, många vågar inte vara öppna med sin sexualitet och enligt myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor uppger var fjärde av de unga homo- och bisexuella kvinnorna att de har försökt ta livet av sig.

Så även om Sverige har klättrat uppåt sedan ockupationen av Socialstyrelsens trappa, och numera befinner sig i "Regnbågsflaggans tid", är det inte läge att slå sig till ro. Det är en bra bit kvar till den sista avsatsen.

Ämnen du kan följa