Golfare skämmer ut sig med miljoner från oljediktatur

Henrik Stenson på Donald Trumps Golfbana, där han rakade in fyra miljoner dollar för en seger. Ett belopp som möjliggjorts av den saudiska diktaturens investeringsfond.

Henrik Stenson på Donald Trumps Golfbana, där han rakade in fyra miljoner dollar för en seger. Ett belopp som möjliggjorts av den saudiska diktaturens investeringsfond.

Foto: Seth Wenig/AP/TT

Ledare2022-08-01 20:55
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Inte alla inkomster går att ta emot, för den som vill behålla sitt goda rykte. I golf på toppnivå osar de allra största pengarna nu inte bara olja, utan blod och tortyrkammare.

Så är det med 40 520 000 kronor i segerpremie till Henrik Stensson i en tävling på Donald Trumps golfherrgård i New Jersey.

Det har länge varit stora pengar i golf. Stjärnor får prispengar och reklamkontrakt som orienterare, simmare eller tävlingscyklister aldrig kan vara i närheten av. 

Den vanliga förklaringen är att golfens amatör- och nöjesspelare är en rätt stor, högst köpstark skara, som förutom klubbor vill ha kläder, skor och andra tillbehör för att visa upp stil och status. Utöver reklampengar kan större turneringar dra in pengar på TV-rättigheter.

Att proffsgolforganisationen PGA fått konkurrens skulle inte ha varit något att uppröras över, eller kommentera, om det inte varit för källan till värvningssummor och prispremier i den nya LIV-golfen.

Bakom LIV, dit Floridasvenske världsstjärnan Henrik Stensson gått över, står ”Offentliga Investeringsfonden” i Saudiarabien. Den är uppbyggd ur statens oljeintäkter. Ordförande är kronprinsen, diktatorn i Saudiarabien, Muhammed Bin Salman.

Han har på ytan släppt in något mer av västerländska vanor i landet och mjukat upp en del stränga reglementen. Men sin makt har han byggt med våld, utpressning, rån, tortyr och fängslande av andra tidigare makthavare, såväl kungliga potentater som hade skott sig som ett antal icke-kungliga affärsmän.

Polisstaten har utvecklats till skräckvälde. Mest beryktad är han för styckmordet på en oppositionell journalist som hans handgångna män utförde i Istanbul.

Kronprinsen har aktiverat den statliga investeringsfonden, där det finns tusentals miljarder kronor, för att med sportens glamour tvätta regimens solkiga varumärke. Brittiska fotbollsklubben Newcastle köptes upp. Pengar har vräkts över nya elitgolfserien LIV.

I internationell press uppges Henrik Stensson ha fått bortåt en halv miljard för att byta från PGA till LIV, men att tidigare världsettan Dustin Johnson – som besegrades av Stensson på Trumps golfbana – fått det tredubbla. Hur det nu än är med dessa obekräftade belopp måste alla som tar emot dem förstå att det är inte bara fossil- utan diktaturpengar, slösaktigt använda av en diktator för att putsa upp ett dåligt rykte. 

Varför är Henrik Stensson hos Trumps företag och spelar golf? Nej, det är inte Trumps pengar. Både Trump och hans svärson och hans tidigare finansminister har efter valet 2020 gynnats ekonomiskt av den saudiska fonden, som tack för gjorda tjänster 2016-20 – och med hopp om nya tjänster vid återvunnen makt. Även detta stänker på Henrik Stensson.

Det Putinska kriget har möjliggjort för kronprinsen i Saudiarabien att bryta sin diplomatiska isolering efter styckmordet. Boris Johnson, Joe Biden och Emmanuel Macron har, så som läget blivit på energimarknaderna och i Mellanöstern, alla sett realpolitiska skäl att personligen träffa Trumps kompis och ekonomiska gynnare.

Men inte heller det räcker som ursäkt för att sportens företrädare gör sig personligen rika på att överbetalas – ur styckmördarens fond.