Göran Dahlström ska inte ha något pris

Göran Dahlström (S) är en mycket märklig kandidat till ett pris i grenen mänskliga rättigheter.

Göran Dahlström (S) är en mycket märklig kandidat till ett pris i grenen mänskliga rättigheter.

Foto: Johan Järup

Ledare2019-10-04 14:45
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Det var nog många som studsade till av nyheten att Göran Dahlström (S) blivit nominerad till ett internationellt människorättspris. Katrineholms kommunalråd har genom åren gjort sig känd som en person som snarare vill resa murar än att riva dem, vilket yttrar sig i hans syn på såväl romska tiggare som flyktinginvandrare. 

Det må vara osagt om tiggeriförbudet är ett brott mot mänskliga rättigheter, men det är helt klart en grov frihetsinskränkning. Dahlströms utfall 2010 mot romska turister från Frankrike var i sin tur ett så flagrant uttryck för intolerans att det får anses definiera honom som politiker.

– Polisen ska avhysa dem från kommunen. Jag vill inte att de ska vara i Katrineholm nu, de ska åka vidare, sade kommunalrådet när turisterna hade ställt upp sina husvagnar på en parkering nära Duveholmsgymnasiet.

Trots att polisen saknade den rätten och trots att Dahlström hade fått veta vilka personerna var, höll han fast vid sitt budskap. På frågan vart de ska ta vägen svarade han:

– Det vet jag inte. Men här ska de inte vara i alla fall.

Fanns det då ingen annan plats i kommunen där de kunde campa, om nu inte parkeringsplatsen var lämplig?

– Nej, det finns det inte, meddelade Dahlström som bara några veckor tidigare var med om att nyinviga Djulö Camping.

Fint så. Den aktuella nomineringen till människorättspriset handlar om Katrineholms arbete med att höja de anställdas kunskap i hbtq-frågor. Innovation in Politics Award delas ut till just politiker, även om ansvaret för insatsen kan vara delat.

Men även med hänsyn tagen till det är Göran Dahlström inte en särskilt lämplig prismottagare. Arbetet med hbtq-certifiering drevs fram av tjänstemännen i Katrineholm – ett förslag från kultur- och fritidsförvaltningen – efter en kartläggning som hade konstaterat att Katrineholm var dålig på hbtq-frågor jämfört med många andra kommuner. Detta var 2014, när Dahlström redan hade styrt kommunen i åtta år.

I den mån det fanns politiskt tryck i frågan kom det inte från Dahlströms parti utan från Kristdemokraterna som i en interpellation efterlyste hbt-certifiering.

Äras den som äras bör.