Ett hett Àmne makthavarna inte fÄr ignorera

De kommer om somrarna: VÀrmeböljorna. SÄ Àr det ocksÄ i Är.

Vissa lockas nu av svalkande bad.

Vissa lockas nu av svalkande bad.

Foto: Hedda Hallsenius

Ledare2024-06-26 05:02
Detta Àr en ledare. StrengnÀs Tidning Àr en liberal tidning.

Under ett par dagar förvÀntas temperaturerna stiga till omkring 30 grader Celsius i vÄr del av Sörmland, för att sedan svalna nÄgot.

Skönt, tycker semesterfirarna. Sol och vĂ€rme Ă€r passande strandvĂ€der och nĂ„got de lĂ€ngtat till. Kanske besöker man nĂ„gon av lĂ€nets mĂ„nga sjöar. Andra trivs bĂ€st pĂ„ villaterrassen. Men hĂ„rd hetta Ă€r nĂ„got annat Ă€n trivsam sommarvĂ€rme. Även för den som Ă€r vid god vigör kan lĂ„ngvarigt vĂ€rme av detta slag pĂ„verka mĂ„endet negativt. För vissa mĂ€nniskor kan det vara riktigt tufft – till och med livsfarligt.

SmĂ„ barn och gravida Ă€r sĂ€rskilt kĂ€nsliga mot höga temperaturer. Personer med funktionsnedsĂ€ttningar kan ha svĂ„rt att förstĂ„ risker eller sin kropps reaktioner vid den hĂ€r sortens vĂ€deromslag. Vissa fysiska kroppsfunktioner kan till och med vara satta ur spel. LĂ„nga och riktigt varma dagar kan Ă€ven vara skadligt för mĂ€nniskor med exempelvis hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdomar eller njurproblem. Även den Ă€ldre delen av befolkningen kan fĂ„ det riktigt tufft. Med högre Ă„lder följer en försĂ€mrad förmĂ„ga att reglera sin kroppstemperatur och att kĂ€nna törst. För dessa mĂ€nniskor kan dessa dagar vara mycket jobbiga och, om stödet till dem uteblir, farliga. 

För att din Ă„ldrande mor, far eller kanske mor- eller farförĂ€lder inte ska drabbas hĂ„rt av hettan Ă€r det viktigt att Ă€ldreomsorgen har beredskap för att hantera den. 

undefined
Med Äldrandet blir hetta allt farligare. DÄ fÄr Àldreomsorgen inte stÄ ÄtgÀrdslös.

SĂ„ hur ser det ut i Eskilstuna eller StrĂ€ngnĂ€s? Är Ă€ldreomsorgen redo för vĂ€rmeböljan? Har man pĂ„ Ă€ldreboendena tagit fram portabla kylanordningar och Ă€r redo med blöta handdukar? Och har man nog med svala rum? Har man rĂ€knat med fler hembesök inom hemtjĂ€nsten? Listan Ă€r lĂ„ng med bĂ„de smĂ„ och stora saker som bör övervĂ€gas och genomföras vid omsorgen av de Ă€ldre.

Och hur hanterar man i kommunerna vĂ€rmeböljorna pĂ„ lĂ„ng sikt? 

Sett till de tilltagande klimatförĂ€ndringarna finns det skĂ€l att se över hur de bĂ€st kan hjĂ€lpa invĂ„narna undan de vĂ€rsta konsekvenserna/följderna av hettan. 

Nu ska man inte dra nĂ„gra stora slutsatser om enstaka dagar av extremhetta. Exakt hur Sveriges kommer att pĂ„verkas av klimatförĂ€ndringarna Ă€r osĂ€kert. Men ett ruckat klimat med extremvĂ€der av olika slag ligger i farans riktning – dĂ€ribland stark hetta under fler dagar.

undefined
Riktigt sÄ hÀr varmt ska det inte bli den hÀr veckan. Men det blir klart ett par heta dagar.

Oavsett om det Àr frÄgan om Àldre, yngre eller sjuka behöver beslutsfattare pÄ olika nivÄ fundera pÄ hur de planerar och bygger stÀder, organiserar sina verksamheter för att dÀmpa vÀrmeböljornas negativa effekter). BegrÀnsningarna ligger dels i vad politiker vill och Àr beredda att göra, men Àr ocksÄ understÀllda av vad som Àr ekonomiskt och tekniskt möjligt.

Med vĂ€rme och torka ökar Ă€ven brandrisken. Det stĂ€ller stĂ€rkta krav pĂ„ rĂ€ddningstjĂ€nst, företag och medborgare. Kommunerna har inte rĂ„d att snĂ„la pĂ„ brandbekĂ€mpningen. Folk som jobbar i skog och mark med maskiner mĂ„ste vara nogsamma sĂ„ att de inte rĂ„kar sĂ€tta eld pĂ„ sin nĂ€rmiljö som skogsbranden i VĂ€stmanland 2014.  Samma gĂ€ller korvgrillare som tagit sig ut i naturen för rekreation.

Avslutningsvis nÄgra rÄd: Drick rikligt med vatten, men se Àven till att fÄ i er bÄde salt och socker, hÄll er i skuggan och hÄll lÀpparna borta frÄn starkdryckerna. Alkohol Àr inget bra i denna hetta.