Snart är det dags igen. Den 26 mars ska klockorna ställas om till ”sommartid”. I dag styr EU över tidsomställningen, men det finns förslag om att slopa den och att låta medlemsländerna själva bestämma vad klockan är slagen.
EU:s kvarnar mal dock långsamt, så det blir att ställa om klockan i år igen. Många människor och djur störs av förändringen, det är huvudmotivet till att återgå till samma tid året om. Tidsomställningen kostar mer än den smakar. Vad ska i så fall gälla hela året, soltid(normaltid) eller ”sommartid?
Bakgrunden till införandet av sommartid var en önskan att få mer ljus på kvällarna. Men dygnet har bara 24 timmar, och det är inte klockan som bestämmer hur många av dem som är ljusa eller mörka. Det logiska är att i ett 24-timmarsdygn följa soltiden och låta klockan vara tolv när solen står som högst och noll vid midnatt. Det blev dock opraktiskt att varje ort följer sin egen soltid. (Så var det före 1878, men järnvägen tvingade fram enhetlig tid i Sverige). Men approximativt följer klockan soltiden när den, som under normaltid (vintertid), följer tidzonerna. Vid sommartid står solen däremot som högst kl 13 och som lägst kl 01.
Dygnsrytm, måltider och arbetstid är anpassad efter soltiden (normaltiden). Men med sommartid manipulerar överheten oss att ändra dygnsrytm genom att klockan har flyttats. I stället för att arbeta 8-17 blir arbetstiden med sommartid 7-16 enligt soltiden. Men klockan visar som förut åtta när arbetstiden börjar. Vill staten att vi ska gå upp en timme tidigare och börja arbeta en timme tidigare hela eller större delen av året vore det ärligare att besluta om det i stället för att som nu ”trixa” med klockan.
Med sommartid blir morgnar kallare och mörkare. Det skulle bli särskilt tydligt under vintern med evig ”sommartid”. Det blir också svårare att somna varma sommarkvällar när klockan visar 22.30 men soltiden bara är 21.30.
Några länder har prövat vad som motsvarar evig ”sommartid”. Spanien borde ha samma tid som Storbritannien, men Franco införde 1942 samma tid som Nazityskland och övriga Centraleuropa. Resultatet blev mindre sömn och att befolkningen följde soltiden genom att arbeta och äta ”senare” enligt klockan. Island har brittisk tid året runt, fast soltiden talar för nästa tidzon. Samma resultat som i Spanien med mindre sömn, men också mycket mörka vintermorgnar.
Ryssland införde evig ”sommartid 2011, men efter några år med kyla och mörker under vintermorgnar fick till och med despoten Putin backa och 2014 gå tillbaka till normaltid året runt. De flesta EU-länderna ligger också väster om mittlinjen i den egna tidszonen, vilket ger lite inslag av ”sommartid” även när de använder normaltid.
Det rimliga är därför att återgå till soltid (normaltid) året runt och sluta att manipulera tiden genom att flytta klockan fram och tillbaka.