Inte heller Kristersson kan skynda fram pengarna

Politiker ska akta sig för att göra varje liter fossilbrÀnsle billigare.

Politiker ska akta sig för att göra varje liter fossilbrÀnsle billigare.

Foto: Rolf Hamilton

Ledare2022-10-12 19:19
Detta Àr en ledare. StrengnÀs Tidning Àr en liberal tidning.

Vad det ska bli av det pussel Ulf Kristersson (M) nu lÀgger ÄterstÄr att se. Vad det blir för politiskt innehÄll i en regering som pÄ ett eller annat vis gjort sig beroende av Sverigedemokraterna kan man i bÀsta fall ana konturerna av, i vÀrsta fall gissa sig fram till.

Men förvÄnad skulle man inte bli om det blir en del skattemedel utdelade till fossilkörande bilister och villaÀgare med elvÀrme. Det kan man i alla fall tro om man lyssnade pÄ vad Kristersson och hans kompanjoner sade i valrörelsen.

Det Ă€r en sorts tankar som inte fĂ„r leda fel. Akut lindring Ă€r en sak. I svĂ„ra tider kan riksdagsledamöter och regering behöva utforma Ă„tgĂ€rder för att stödja företag och mĂ€nniskor. En del prisdĂ€mpare kan alltsĂ„ behövas. Men populistiska tilltag om priser pĂ„ el och brĂ€nsle frĂ„n sĂ€rskilt höger, ytterhöger, yttervĂ€nster, men ocksĂ„ andra, Ă€r en annan sak. SĂ„dant riskerar att undergrĂ€va lĂ„ngsiktig politik – ekonomisk, sĂ€kerhetspolitisk och klimatmĂ€ssig. Ska stödĂ„tgĂ€rder sĂ€ttas in ska de vara genomtĂ€nkta, inte framhastade.

En del kan kanske glÀdjas av lindrigare elfakturer och billigare fossilbrÀnsle. Men det borde vara en kortvarig glÀdje om det riskerar slÄ undan benen för viktig klimatpolitik. Det gÀller Àven för gasberoende lÀnder. Bara för att de behöver hitta alternativa leverantörer av gasen, som inte Àr Gazprom och Ryssland, fÄr det inte leda till att inlÄsningen i brÀnslet förstÀrks.

Nej, ska man lappa och laga i de skador som Rysslands krig i Ukraina Ă„samkat Sveriges, men ocksĂ„ andra lĂ€nders, ekonomier mĂ„ste det göras utan att varje kilowattimme och liter kostar mindre. För följden skulle dĂ„ bli ökade utslĂ€pp eller ökad förbrukning, nĂ€r vi behöver göra tvĂ€rtom för klimatet, lĂ€gre elpris och effektbalansen i elnĂ€tet. 

Och kanske Àr det sÄ att Ulf Kristerssons "lag" kan fÄ igenom kompensationer för dyrare el, och brÀnsle, utan att de utformas sÄ att de undergrÀver klimatpolitiken. Slagord i valrörelse fungerar sÀllan bra i regering, och att styra kan vara tillnyktrande. Men Moderatledaren har Ànnu inte visat nÄgot som ger skÀl till en sÄdan slutsats.

Moderatledningen med Ulf Kristersson borde ha bytts ut, sĂ„ Ă€r det. Samtidigt finns en del annan kritik mot partiledaren som Ă€r orimlig. Han har lovat bĂ„de det ena och andra till hushĂ„ll och bilister, en del som Ă€r direkt ekonomiskt, sĂ€kerhetspolitiskt och klimatmĂ€ssigt olĂ€mpligt. 

Men andra politiker, opinionsbildare och medborgare borde begripa att det inte gÄr att brÄdstörtat, utan förberedelser, hiva ut skattepengar. Remissinstanser behöver sÀga sitt, debatt och beslut i riksdag ska tas. Det lÀr det ta tid innan kompensationer nÄr dem de berör. Detta kan och bör inte Kristersson forcera. I stunden mÄste medborgarna stÄ för den sortens utgifter pÄ egen hand. De senaste Ärens reallöneökningar borde innebÀra en del sparpengar att ta av.

Men Ànnu mer problematiska Àr förslagen om att ta bort eller begrÀnsa mÀngden biobrÀnsle i diesel och bensin. De skulle skada det nÀringsliv som nu övervÀger miljardinvesteringar i tillverkning av biobrÀnslen och betydelsefull klimatpolitik. Mot den sortens beskjutning borde de som vill vÀrna svenskt, och annat, nÀringsliv ha starka invÀndningar.