Jonas Jerebko bör portas från landslaget på livstid

Jonas Jerebko är Sveriges främsta basketspelare genom tiderna. Men han är även en person som har visat oförlåtligt dåligt omdöme som bör sätta stopp för allt landslagsspel framöver.

Jonas Jerebko är Sveriges främsta basketspelare genom tiderna. Men han är även en person som har visat oförlåtligt dåligt omdöme som bör sätta stopp för allt landslagsspel framöver.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Ledare2022-03-31 18:08
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Ett kontrakt med ett ryskt klubblag strider mot Svensk Baskets värderingar och stänger dörren för spel i svenska landslaget. Det meddelade Basketförbundet i ett pressmeddelande på torsdagen, när det stått klart att landslagsstjärnan Jonas Jerebko skrivit ett kontrakt med den ryska klubben CSKA Moskva för resten av säsongen. Hans tanke ska ha varit, enligt SVT, att komma i form inför EM-kvalmatcherna i sommar.

Men så blir det inte. Eller bör inte bli, oavsett vad Jerebko väljer att göra från och med nu. Hans agerande är inte bara tondövt utan direkt vårdslöst och måste sätta punkt för hans landslagskarriär.

Det kan knappast ha gått Jerebko förbi att spel för CSKA kommer att begränsas till den ryska ligan, eftersom landets klubbar är avstängda från allt internationellt spel, och att orsaken är Rysslands angreppskrig mot Ukraina. Han kan omöjligt ha missat nyhetsflödet som visar den ryska arméns framfart med terrorbombningar och massmord på civila ukrainare.

Som vuxen, tänkande människa, som dessutom bott i Ryssland tidigare, borde Jerebko även förstå att hans beslut att spela för CSKA skulle användas för att höja Moskvaklubbens anseende, samt det för rysk basket och rysk idrott som helhet. Laget ägs av företaget Norilsk Nickel, det vill säga de regimnära sanktionsutsatta miljardärerna Vladimir Potanin och Oleg Deripaska. 

Jerebkos värvning sänder en signal inåt i Ryssland och utåt mot omvärlden att landet inte är isolerat, utan att det finns stjärnor som gärna spelar i den ryska basketligan som om inget har hänt. Det motverkar ambitionerna att straffa Ryssland för kriget.

En enskild svensk idrottare kan inte förväntas vara en aktiv politisk aktör. Men hon eller han bör ta sin lilla del av ansvaret för att upprätthålla demokratiska värden. Eller åtminstone inte visa den här typen av aningslöshet, alternativt likgiltighet, inför ondskan. 

Jerebko hade kunnat välja spel i andra högkvalitativa basketligor eller hitta andra sätt att slipa formen. Han valde kontrakt med CSKA Moskva, detta samtidigt som fem utländska spelare hade lämnat klubben på grund av Rysslands krig.

Basketförbundet har inte klargjort hur länge Jerebkos avstängning från spel i landslaget kommer att gälla och under vilka förutsättningar. Här behövs ett förtydligande. 

Att ge människor som felat både en och två nya chanser är en god utgångspunkt. Men det finns gränser. Jonas Jerebko har sökt sig till en varm plats i en massmördande stat. Det är oförlåtligt. Hans avstängning från landslaget bör gälla på livstid oavsett vad han väljer att göra hädanefter.

Fotnot: I en tidigare version av ledaren fanns den felaktiga uppgiften att Jerebko har skrivit på ett ettårskontrakt med CSKA, när det i själva verket är ett kontrakt för resten av säsongen.