Kasta inte sten om du hanterar glashus

Det är andra året i rad som glashuset monteras ned efter att det tillfälliga bygglovet löpt ut.

Det är andra året i rad som glashuset monteras ned efter att det tillfälliga bygglovet löpt ut.

Foto: Joakim Serrander

Ledare2022-11-03 20:22
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Lagar och regler kan ibland förefalla alltför detaljerade, krångliga och hårda. Ja, till och med helt och hållet onödiga.  

Bland de regelverk som ofta väcker irritation återfinns olika tillstånd som bygglov, permanenta eller tillfälliga. 

Fristadstorget skulle glashuset, churroskiosken samt kultur- och fritidsförvaltnings scentak varit nedmonterade innan den 1 november i enlighet med de tillfälliga byggloven. På torsdagen fanns samtliga kvar även om nedmonteringen av glashuset inletts. 

Kommunen har inlett tillståndsärenden mot samtliga. Glashusets ägare, Göran Pettersson, gör därför helt rätt när han påpekar att han inte är ensam om att synda. 

Men den som sitter i ett glashus ska ändå vara försiktig med att kasta sten. Det är andra året i rad som Pettersson är ”lite sen” med att montera ned sitt hus.

Han vet att det tar tre dagar att montera ned huset. Ändå valde han mot bättre vetande att först stänga den 29 oktober. ”Vi gjorde likadant förra året, så det är okej” säger han. Ett annat sätt att uttrycka det är att: en gång är ingen gång, två gånger är en dålig vana. 

Lagar och regler gäller liksom inte bara ibland – inte heller kan somliga välja att bortse från dem.

Kommunens företrädare kan därför inte sätta sig på höga moraliska hästar i detta fall. Tvärtom. 

Som ansvarig myndighet för att utfärda bygglov är det kommunens förbannade skyldighet att följa regelverket till punkt och pricka och se till att det egna scentaket tas bort i tid. 

Annars får den hantera reaktioner som Petterssons. Att bygglovets sista dag snarare ska ses som en rekommendation än en deadline, när byggnaden ska vara borta.