Efterlevande ska inte behöva oroa sig för att bli lurade

Begravningsbranschen har förgäves krävt en hårdare reglering av branschen i 15 år. Nu har politikerna börjat lyssna. En majoritet i riksdagen öppnar för att se över frågan.

Det finns alltför många oseriösa aktörer i begravningsbranschen.

Det finns alltför många oseriösa aktörer i begravningsbranschen.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Ledare2024-11-01 08:39
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Att förlora en familjemedlem, vän eller livskamrat är aldrig lätt. Tiden efter att någon dör är tuff för de närstående, som förutom sorgen får ett antal praktiska bestyr att hantera. Begravning ska planeras, bouppteckning genomföras och eventuellt ska ett hus eller lägenhet tömmas och säljas.

Det är en sårbar tid. Då ska man inte, utöver allt som redan tynger en, behöva oroa sig för att bli lurad i processen som kan vara en svårnavigerad byråkratisk och juridisk djungel.

Tyvärr är lurendrejare i begravningsbranschen något som drabbat alldeles för många. För två år sedan kunde tidningen avslöja omfattande missförhållanden i en artikelserie om den digitala begravningsindustrin. 

Nu visar en granskning av SVT Väst att problemen med oseriösa aktörer finns i hela branschen. I SVT:s genomgång av drygt 300 bolag som jobbar med begravningar och bouppteckningar framkom fem olika företag som lurat 40 dödsbon på omkring 15 miljoner kronor.

undefined
Begravningar är dyra och vissa dödsbon har stora tillgångar. Det lockar till sig oseriösa aktörer.

Förfalskade fullmakter som används för att plocka pengar ur dödsbon. En entreprenör som falskt uppgav sig för att representera en anhörigförening för att sedan utnyttja förtroendet för att rekommendera sin egen byrå. Aska som inte alls kom från den avlidne utan en brasa. Det är några exempel på oegentligheter som blottlades. Det framkom också att en man, sedan tidigare dömd för att ha stulit ur ett dödsbo, har kunnat starta en begravningsbyrå och verka obehindrat i branschen.

Skrupellösheten hos vissa verkar gränslös. Bluffmakarna visar en oerhörd brist på respekt för såväl människorna vars liv tagit slut som deras efterlevande. 

Dessutom är det mycket pengar i omlopp. Begravningar är dyra och vissa dödsbon har stora tillgångar. Det lockar till sig oseriösa aktörer.

undefined
Lurendrejare i begravningsbranschen har utnyttjat alldeles för många efterlevande.

Begravningsbranschen har krävt en hårdare reglering i 15 år, men har hittills fått kalla handen. Det är därför mer än välkommet att flera riksdagspartier nu öppnar för hårdare kontroller. (SVT 29/10). Samtliga oppositionspartier, alltså Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet, samt Liberalerna och Sverigedemokraterna uppger att de kommer att agera för att uppmärksamma frågan.

"Jag tror människor tar för givet att det krävs någon utbildning eller licens, det borde vara så redan i dag" säger Lina Nordquist, socialpolitisk talesperson för L, och ringar väl in hur en falsk trygghet banar väg för oseriösa aktörer. 

Det finns redan en frivillig auktorisering som omfattar 400 byråer. Men den räcker alltså inte. Begravningsbranschen vill ha en skarpare tillsyn och exemplifierar med mäklarbranschen som överses av myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen.

Om både branschen och en majoritet i riksdagen vill, borde det väl inte vara så svårt att skärpa regelverket? Efterlevande ska inte behöva oroa sig för att bli lurade mitt i sorgen.