Ha rätt strategi när du väljer linje på gymnasiet

Rådet till elever som väljer mellan en praktisk och teoretisk gymnasieutbildning är att välja den praktiska.

Elever på teoretiska gymnasieutbildningar som drömmer om att jobba med sina händer behöver en strategi.

Elever på teoretiska gymnasieutbildningar som drömmer om att jobba med sina händer behöver en strategi.

Foto:

Ledare2024-09-10 05:02
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

”Skomakare – bliv vid din läst” lyder det gamla talesättet.  Men i Sverige har skomakare i likhet med många andra med praktiska yrken goda chanser att göra något annat – om de vill omskola sig. 

Det kan vi framför allt tacka Komvux för. Möjligheten att senare i livet läsa in teoretiska ämnen eller förbättra betyg har gett otaliga svenskar starten på ett nytt yrkesliv. 

Att man ska ha fler chanser. Att livet inte behöver präglas av de val man gjorde när man gick i nian eller sista året på gymnasiet är inte bara bra för individen. Det gynnar hela samhället. 

undefined
Komvux behövs, och behöver bli tillgängligt för fler.

Därför är det trist att Komvux inte har hängt med i utvecklingen. Utbildningsutbudet utgår från att den som vill byta yrke vill gå från ett praktiskt yrke till ett mer akademiskt. 

Så behöver det inte vara. Särskilt inte nu när allt fler unga börjar med att läsa en teoretisk gymnasieutbildning, trots att de hellre vill jobba med händerna.

Men de som tagit studenten på en teoretisk gymnasielinje har inte samma möjligheter att ångra sig. På Komvux är dörren stängd för dem som exempelvis gått ut Naturvetenskapsprogrammet eller Humanistiska programmet och i stället vill läsa in en praktisk linje. 

Personer från olika delar av skolans värld brukar därför ge elever följande råd:

  1. Väljer du mellan en praktisk och en teoretisk utbildning, välj den praktiska. De högskoleförberedande teoretiska ämnena kan du, om du ångrar dig, alltid läsa på Komvux  
  2. Har du valt en teoretisk linje men ännu inte tagit studenten. Hoppa av. Om du inte har gått klart gymnasiet är du välkommen att söka en praktisk komvuxutbildning.

Det är inte svårt att förstå hur kommunerna resonerar. De praktiska utbildningarna är mycket dyrare än de teoretiska. Den som har tagit studenten på en teoretisk linje saknar heller inte direkt möjligheter att göra något annat. 

Samtidigt är det just bland många av de praktiska yrkena som kompetensbristen är som störst. Det är också en brist som skadar samhället.

När det inte längre finns någon som kan bygga hus, om det saknas personal i äldreomsorgen eller bussarna slutar att gå eftersom det inte finns några mekaniker, då märks bristen så mycket mer än om kommunen inte kan anställa en strateg till.

Det är hög tid att tänka om kring möjligheten att även ge dem med teoretiska utbildningar fler chanser att skaffa sitt drömyrke.