Det var några år efter att Sverige hade börjat med sommartid, det vill säga låta solen approximativt stå som högst klockan ett i stället för klockan tolv, som är den logiska soltiden i ett 24-timmardygn. Mina föräldrar tyckte det var en fantastisk varm sommar, det var milt ännu klockan tio på kvällen. Men efter ett tag slog det mig att enligt soltid/normaltid var klockan bara nio. Inte konstigt att värmen dröjde sig kvar.
Frågan om sommartidens framtid brukar diskuteras i samband med tidsomställningen, som i sig kan vara trasslig för många. I grunden handlar sommartid om att manipulera klockan för att få oss att gå upp en timme tidigare och somna en timme tidigare enligt soltiden. Det vill ha säga flytta normalarbetstiden till 7-16 enligt soltid/normalarbetstid, fast den framflyttade klockan visar 8-17.
Det är dock under andra tider på året som nackdelarna med att överge soltiden/normaltiden blir tydliga. Skulle vi, som en del förespråkar ha sommartid året runt, skulle det bli mycket mörka och sena morgnar på vintern. Ryssland införde "evig" sommartid, men till och med president Putin fick backa efter några år och i stället återgå till normaltid året runt. Island har brittisk tidzon, vilket ger "ständig sommartid". Där diskuteras också effekterna med mörka morgnar och att islänningar sover mindre än andra nordbor.
Somrarna väntas bli varmare och det förvärrar en av sommartidens nackdelar. (Den här texten borde skrivas under en värmebölja, men de senaste veckorna har varit lite svalare och mitt vikariat går snart ut.) Vid värmeböljor hänger kvalmiga temperaturer kvar på kvällen, medan det förblir svalare på morgonen. Vad händer för den som följer klockan och går och lägger sig runt halv elva? Soltiden/normaltiden är bara halv tio, och då är det inte konstigt om värmen gör det svårt att somna. Resultatet blir mer energikrävande luftkonditionering eller för lite sömn.
De här bekymren är tydliga i Spanien. Där flyttade diktatorn Franco landet till centraleuropeisk tid (som Nazityskland hade) i stället för Greenwichtid (London), trots att Spanien ligger söder om Storbritannien. Det motsvarar "ständig sommartid", och sedan EU drev igenom tidsomställningen är det "dubbel sommartid" mer än halva året. Resultatet blev att stora delar av året är det enligt klockan varmt långt in på kvällen. Spanjorer äter middag senare enligt klockan och somnar senare, det vill säga de följer solklockan på kvällen. Men på morgonen går de upp enligt vad klockan säger och därför sover de i genomsnitt för lite.
Under värmeböljor här i Sverige och så länge sommartiden består blir rådet att försöka strunta i den så långt som möjligt. De som har semester, är pensionärer och de som kan anpassa de egna arbetstiderna kan i smyg följa solklockan/normaltid och enligt sommartidsklockan lägga sig senare och sova längre på morgonen. Värre är det för de som genom arbetet måste följa sommartidsklockan. De kan i varje fall notera skälet till att det kan vara svårt att somna i den kvalmiga värmen.