Sverige kan bli det första landet i världen som utrotar livmoderhalscancer, den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år. Men då måste andelen vaccinerade kvinnor öka – inte minst i Sörmland. Problemet är att många kvinnor redan tror sig ha ett fullgott skydd och därför inte tar sin spruta.
Det låter kanske lite konstigt att man ska kunna vaccinera sig mot cancer som en vanlig influensa. Men livmoderhalscancer orsakas nästan alltid av ett virus: Humant papillomvirus (HPV). Om man uttrycker det mer rakt på sak rör det sig om ett vårtvirus, som sprids via hud eller slemhinnekontakt i samband med sex.
Så gott som alla vuxna svenskar infekteras av en eller flera typer av viruset under sin livstid. De flesta märker inte av att de har blivit smittade och viruset läker oftast ut av sig självt. Men några får en kvarstående HPV-infektion, vilket inte bara ökar risken att drabbas av livmoderhalscancer, utan även analcancer, cancer i svalgregionen och i könsorgan.
Enligt Folkhälsomyndigheten får omkring 1 000 kvinnor och 550 män i Sverige varje år någon form av cancer som kan orsakas av HPV. 550 kvinnor utvecklar livmoderhalscancer och cirka 150 dör varje år.
Det är skrämmande siffror. Men de går att påverka.
Vaccinet har genom åren blivit mer effektivt. I dag skyddar det mot de viktigaste cancerframkallande virusen.
Bäst effekt, över 90 procents skydd, ger vaccinet om den ges innan man blivit smittad av någon av virusformerna. Flickor i årskurs fem har därför erbjudits vaccination sedan 2012. Sedan 2020 vaccineras alla barn – oavsett kön.
I dag vaccineras 85—90 procent av eleverna i femman. Hade man enbart nöjt sig med detta skulle HPV-viruset ha försvunnit ur Sverige någon gång kring 2040.
Men det går att snabba på processen.
Sverige har antagit en utmaning från WHO att utrota livmodershalscancer till 2027.
Men då krävs det att fler vaccineras. Närmare bestämt kvinnor födda mellan 1994–1999, som nu erbjuds gratis HPV-vaccin i en nationell forskningsstudie. Målet är att 70 procent i denna grupp vaccineras i år.
Men det går trögt i många regioner, bland annat i Sörmland, där endast 27,5 procent av kvinnorna hittills vaccinerats. I Sverige finns bara fyra regioner som inte nått upp till en vaccinationsgrad på 30 procent. Sörmland är en av dem.
I Eskilstuna har 28 procent av kvinnorna i målgruppen vaccinerat sig. I Flen uppgår vaccinationsgraden till 26 procent och i Strängnäs har bara 25 procent hittills vaccinerat sig.
Enligt en opinionsundersökning som Cancerfonden lät utföra i början av året tror 75 procent av de berörda kvinnorna att de redan har ett fullgott skydd. Enligt Cancerfonden kan det bero på att kvinnorna vaccinerats med en äldre, mer ineffektiv version, av vaccinet. Ett annat skäl kan vara att kvinnorna tror att de blivit vaccinerade, trots att de inte har det.
För att få ett bättre skydd krävs helt enkelt en ny injektion. Kunskapen om det behöver spridas bland kvinnorna.
Den bästa cancerbehandlingen är fortfarande den som aldrig behöver utföras. Nu finns möjligheten att kunna utrota en cancerform helt och hållet och minska förekomsten av en rad andra. Det enda som krävs är en spruta.
Så vill du vara med och rädda liv. Vaccinera dig, eller påminn kvinnor i din närhet om vikten av vaccinationen.