Låt de falska vaccinbevisen bli en sak för polisen

Vårdcentralen Årbys verksamhetschef, Stefan Sulin, försöker täcka för kameran för tidningens reporter som ska ta bild på vårdcentralen.

Vårdcentralen Årbys verksamhetschef, Stefan Sulin, försöker täcka för kameran för tidningens reporter som ska ta bild på vårdcentralen.

Foto: Joakim Serrander

Ledare2022-01-31 20:42
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

Vårdcentralen Årbys samhällsfarliga verksamhet är över. Åtminstone bör den vara det om Amore Hemomsorg AB följer Region Sörmlands beslut att bryta avtalet. Måndagen 31 januari var sista arbetsdagen. Den formella grunden för avtalsuppsägning är att vårdcentralen inte har haft någon specialist i allmänmedicin anställd. Det är kring den överträdelsen regionen har haft en längre process och de tydligaste bevisen.

Dessvärre tycks ägarna vara inställda på att göra sin redan mycket besvärliga situation än svårare. Som tidningen berättar har verksamhetschefen, Stefan Sulin, skrivit ett brev till regionen där han meddelar att vårdcentralen kommer att fortsätta med sin verksamhet.

Frågan är hur det ska gå till rent praktiskt. Vårdcentralen kopplas bort från regionens it-system och måste lämna tillbaka utrustning som ägs av regionen och krävs för att bedriva vård. Om så Vårdcentralen Årby fortsätter ta emot patienter under förespegling att den bedriver vård på regionens uppdrag, kan det leda till rättsliga följder för de ansvariga.

Men även vårdcentralens tidigare förehavanden kan bli polissak. Det gäller försäljningen av falska vaccinbevis, något som de verksamhetsansvariga medgett till tidningen.

Eller ja, de har sagt att falska vaccinbevis har sålts. Men den version som de lagt fram är inte trovärdig. Enligt chefen Helena Svedman var det en anställd som utan ledningens vetskap ska ha registrerat folk som vaccinerade mot betalning, trots att de inte hade fått några sprutor.

Men Svedman har ingen bra förklaring till varför hon inte anmälde detta till vare sig Region Sörmland, Inspektionen för vård och omsorg eller för den delen till polisen, eller varför vårdcentralen ska ha förstört bevisen i form av falska hälsodeklarationer.

Vårdcentralens enda åtgärd ska, enligt Svedman, ha varit att ge medarbetaren sparken. Men inte heller det stämmer, då personen har sagt upp sig själv.

Den rimliga fortsättningen på den historien är att Region Sörmland polisanmäler vårdcentralen för försäljningen av de falska vaccinbevisen, så att polis och åklagare kan reda ut vad som har hänt och vem som är ansvarig.

Nästa steg för regionen är att se till att en ny vårdcentral kan öppna i Årby. Flera privata vårdgivare tycks ha visat intresse. Det viktiga här är att de aktörer som kommer in gör det utifrån nya, skärpta regler. 

Kraven på ägare och dess företrädare måste vara hårdare, liksom kraven på bemanning med utbildad personal. Regionen kan här ta efter regelverk i andra regioner, exempelvis Västra Götalandsregionen som vi beskrev i ledaren 20/12. De ägarkraven hade med största sannolikhet stoppat Amore Hemomsorg från att bedriva vård i Sörmland.